NKD Analytics, startup-ul clujean care face analiză de piață în vremuri de criză

224
NKD Analytics a realizat un chestionar despre modul cum privesc românii situația actuală în contextul pandemiei COVID-19, ale cărui rezultate vor fi analizate și apoi făcute publice. Foto: freeimages.com

NKD Analytics este un startup clujean de analiză de piață, înființat de Sorin Câmpan prin programul Diaspora Startup, un program prin care care este încurajat spiritul antreprenorial al românilor plecaţi în străinătate și cărora li se oferă şansa de a se întoarce în România pentru a demara propria afacere. Sorin s-a întors de 2 ani din Statele Unite, după ce a trăit mai bine de 10 ani în Chicago, și a început NKD Analytics din pasiune pentru strategie. Cât timp a stat în SUA, Sorin a devenit interesat de oportunitățile pe care le oferă piața de capital și ulterior a devenit un ‘self-directed stocks & options trader’, după cum se descrie el. 

Pentru a performa în domeniul analizei de piață, Sorin a fost nevoit printre altele să-și aprofundeze cunoștințele de statistică și psihologie pe care le deținea, perfecționându-se prin intermediul unor cursuri de specialitate. Ulterior a ajuns să extrapoleze cunoștințele dobândite în spectrul mai larg al unui ‘market research analyst’. Așa a ajuns să colaboreze cu diverse firme din Chicago în domeniul respectiv, colaborări care au avut ca rezultat o serie de proiecte în domeniul imobiliar, al construcțiilor și comerțului electronic.

Anul trecut, NKD Analytics a fost angrenată într-un proiect de cercetare realizat pe două continente, care implica analiza pieței în scopul extinderii unei afaceri deja existente în domeniul recondiționării bateriilor de mașini electrice și hibride. Rezultatele cercetării au scos în evidență statele/orașe din SUA și Canada, cât și țările din Europa care facilitează acest trend și segment eco, când anume a început acest trend, cele mai populare modele de mașini achiziționate și anul de manufacturare. 

În acest moment, NKD Analytics realizează un chestionar despre modul cum privesc românii situația actuală în contextul pandemiei COVID-19, ale cărui rezultate vor fi analizate și apoi făcute publice. NKD Analytics are în plan și realizarea unui studiu de piață care să observe care este adversitatea clujenilor față de conceptul de distanțare socială și cum aceștia vor rezona cu vechile trenduri după terminarea ordonanței de urgență, și implicit care urmează să fie strategia afacerilor pentru a se adapta cerințelor și noilor trenduri. 

“Într-o primă fază dorim să aflăm cât de fezabilă e continuarea noului trend de a cumpăra local cât și online de exemplu în detrimentul ‘înghesuielii’ din spațiul închis al magazinelor. Poziționarea în segmentul de piața respectiv o să depindă atât de mărimea pieței cât și de caracteristicile clienților aferente segmentului respectiv. Profilul noului client o să fie diferit față de ceea ce ne-am obișnuit și deci analiza sentimentului și loialității acestuia față de branduri o să fie un lucru necesar și interesant în același timp de aflat.”, spune Sorin Câmpan despre analiza de piață aflată în plan.

Sorin consideră că analiza pieței este necesară în toate stadiile de viață a unei companii, și cu precădere într-o perioada de criză, cum este cea din prezent. În perioadele de criză segmentele de piață cunosc o modificare a dimensiunii lor, unele pot chiar să dispară concomitent cu apariția altor oportunități și implicit cu noi segmente de piață. Potențialul pieței se modifică și datorită acestui lucru trendurile inițiale cunosc la randul lor modificări esențiale, deci regândirea strategiei companiei în segmentul de piață aferent este esențial pentru supraviețuire. Este o perioadă care este propice inovațiilor, iar asta face analiza competitorilor extrem de importantă.

“Trăim într-o perioadă în care piața este extrem de dinamică. Anii ‘70 au marcat începutul erei digitale. Piața a cunoscut o schimbare enormă față de era industrială. Aceasta mișcare s-a accentuat, dacă la început putem spune că revoluția industrială a produs o schimbare majoră în decursul unei vieți de om, acum a devenit atât de accelerată dezvoltarea tehnologiei încât de la an la an piața și trendurile suferă schimbări consistente. Avem de-a face cu o economie bazată pe stocarea datelor, prelucrarea lor în informații și transformarea informației într-o abordare strategică. Și cantitatea de informație e impresionantă, lucru imposibil de stocat înainte dar facil acum odată cu dezvoltarea tehnologiei. Această perioada, pe cât de interesantă și plină de oportunități, este pe atât de impredictibilă, riscantă și greu de constrâns într-un spectru bine definit.”, spune Sorin Câmpan.

Legat de investițile pe piața de capital, Sorin face apel la înțelepciune: “Știi zicala: ‘Cu cât citești mai mult, cu atât știi mai puțin?’. Ei, e extrem de adevărată și se regăsește perfect pe bursă. Ce vreau să zic, e că bursa e afectată de prea mulți factori externi și de prea multe variabile și cunoștințele tale indiferent de nivelul de aprofundare și complexitate tot acoperă doar o parte din acei factori decisivi.“

NKD Analytics recomandă strategii care nu întotdeauna sunt direcționale, iar asta e unul dintre avantajele considerabile în a tranzacționa options, concomitent cu maleabilitatea și adaptarea la natura pieței. Sorin consideră că cea mai bună referință, departe de a fi perfectă, rămâne analiza statistică, restul fiind păreri care nu sunt valide în încercarea de a prezice prețul unei acțiuni. 

Legat de situația actuală de pe bursă, Sorin face referire la unul din articolele postate recent pe blogul companiei, care analizează mișcarea haotică a simbolurilor și segmentelor de piață în momentul în care începe panica data de o potentiala criza economica. Toate simbolurile capătă o corelație puternică fiind aproape de un coeficient cat mai apropiat de -1 sau +1. Și astfel siguranța dată de diversificarea portofoliului este redusă și vulnerabilitatea acestuia crește considerabil.

Momentan, deși fiecare criză economică are caracteristicile ei, dacă ne raportăm la recesiunile trecute o sa vedem că nu am ajuns încă la momentul în care să avem o creștere sustenabilă. Din contră, o să avem noi minusuri. Ca și trader de options caut și apreciez perioadele de volatilitate ridicată. Dar trebuie și să știi când să stai și să aștepți pentru că ‘valurile sunt mult prea mari și te pot inghiti’. Suntem în acea perioada, consider eu. Și mișcările recente de pe piața petrolului reflectă lucrul acesta. În luna martie am avut parte de mișcări dacă nu unice, atunci oricum foarte rar întâlnite în istoria bursei. Am avut parte de o serie de anomalii și asta face următoarea perioada greu de anticipat. Revenind la mișcarea prezentă de pe piața petrolului WTI, aceasta este unică în istorie. E anormală, imposibil de anticipat și cu toate astea e reală. Multe companii din sectorul respectiv cât și tangențiale cu acesta au suferit pierderi mari care ulterior poate o să se dovedească decisive în imposibilitatea de a-și mai continua activitatea”, spune Sorin.

Pentru un mai mare impact, NKD Analytics sugerează ca investiția la bursă să reflecte atitudinea persoanei față de compania respectivă, iar persoana care investește să se regăsească în produsul sau serviciul respectiv: “Uite drept exemplu ar fi amuzant ca un vegetarian sa cumpere acțiuni la McDonald’s (MCD), nu? Un vegetarian ar trebui să se orienteze spre o companie de genul Beyound Meat (BYND) de exemplu din Canada. Care au început să revoluționeze piața de pe continentul nord-american cu produse care simulează carnea dar sunt produse din plante. Astfel ajunge să fie mai mult decat o investiție la bursă, ajunge să aducă o satisfacție în plus față de eventualul profit, ajunge să fie o prelungire a principiilor și crezurilor persoanei respective și deci a ‘meaningful investment’ și să contribuie la starea de fericire.”

NKD Analytics oferă prima consultanță gratuită companiilor interesate de servicii de cercetare și analiză de piață, ca suport pentru această perioada de criză. Îl puteți contacta pe Sorin prin LinkedIn sau pagina de Facebook.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPilot la Cluj: Spectro.Life, soluție de monitorizare COVID-19 la distanță
Articolul următorNKD Analytics: concluzii preliminare sesizate în perioada de criză generată de COVID-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.