14 inovații de la Cluj selectate în cadrul programului național Innovation Labs

259
Innovation Labs 2020: 14 echipe de la Cluj au fost selectate în cel mai mare program național de pre-accelerare pentru startup-uri

Ca urmare a Innovation Labs Hackathon Cluj 2020, ce a avut loc în weekendul 7-8 martie la Cluj Innovation Park, 14 echipe au fost selectate în programul de mentorat Innovation Labs care se va desfășura pe parcursul următoarelor 10 săptămâni. 

Printre inovațiile propuse la Cluj se numără Lung Cancer Diagnosis and Monitoring System, o soluție pentru identificarea rapidă și minim invazivă a cancerului pulmonar, realizată de o echipă interdisciplinară bazată pe rezultate de cercetare din mediul universitar. Tot la Cluj, echipa Care Connection vrea să dezvoltă o platformă ce oferă părinților un spațiu digital în care aceștia pot identifica și obține ajutor specializat în vederea activităților de babysitting și pregătire suplimentară.

Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, scopul programului este de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), ajutând echipele să își aducă ideile într-o formă validată și valoroasă, creată pentru clienți reali și stadiul pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup.

Pe 18 mai, în cadrul evenimentului Demo Day de la București, finaliștii programului din țară își vor prezenta produsele în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs.

Pe lângă partenerii naționali, la Cluj programul este susținut financiar de patru companii locale: AROBS Transilvania Software, Macadamian, Wolfpack Digital și Linnify.

Cele 14 echipe selectate din Cluj sunt:

1. Budget Master – vine în ajutorul celor care doresc să adopte un comportament de consum rațional și responsabil. Soluția propusă constă într-un asistent vocal specializat în probleme financiare care educă utilizatorii prin analiza comportamentului legat de cheltuielile zilnice. Aplicația creează un profil al cheltuielilor cotidiene și găsește soluții optime pentru gestionarea eficientă a finanțelor utilizatorilor. Mai mult, produsul vine integrat cu o funcție de interacțiune directă cu domeniul bancar care facilitează relația dintre bănci și clienți. 

2. Medicalo – propune un sistem de management medical care să ajute pacienții ce au finalizat un tratament sau au suferit intervenții chirurgicale. Soluția propusă constă într-o platformă care suplinește lipsa unei comunicări doctor-pacient eficiente prin digitalizarea recomandărilor și a monitorizării procesului de recuperare în urma externării din incintele spitalelor. 

3. Lung Cancer Diagnosis and Monitoring System  – apare ca un răspuns la problemele metodelor invazive de identificare a cancerului pulmonar. Echipa propune o aplicație bazată pe ecografie care poate determina natura canceroasă a unei leziuni pulmonare cu o acuratețe de peste 95%. Astfel, soluția propusă evită distrugerea țesuturilor cauzată de metodele invazive, reduce șansa obținerii de rezultate false pozitive și scade costurile asociate acestei proceduri. 

4. Luckify – dezvoltă o aplicație care să ofere șansa achiziționării de experiențe și produse celor care dispun de un buget limitat. Soluția propusă constă într-un magazin virtual în care companiile își pot câștiga clienți prin intermediul unor tombole organizate de aplicație. Astfel, Luckify promite să scadă costul de achiziție pentru consumator și să ofere o modalitate nouă de promovare pentru furnizorii interesați. 

5. ID Medic – propune o soluție care să eficientizeze procesul de diagnosticare și aplicare al tratamentului de către paramedici. Produsul folosește date despre istoricul medical al pacientului pentru a furniza informații corecte și utile în situații de urgență medicală. Astfel, ID Medic promite să ofere paramedicilor o soluție digitalizată pentru identificarea profilului medical al pacienților în caz de accident în vederea luării celor mai optime decizii de diagnosticare și tratare. 

6. XeoSmartHome – dezvoltă un produs IoT care să scape iubitorii de animale de grija purtată pentru patrupezii lor atunci când aceștia pleacă de acasă. Soluția propusă constă într-un sistem automat care hrănește animalul în lipsa stăpânului ce poate fi programat prin intermediul unei aplicații mobile. Mai mult, XeoSmartHome promite să acționeze ca un interlocutor între stăpân și furnizorii de hrană pentru animale prin integrarea unui senzor care determină cantitatea de hrană rămasă și facilitarea procesului de achiziție. 

7. Donero – este un produs care oferă transparența tuturor donațiilor financiare prin intermediul tehnologiei de tip blockchain. Soluția propusă promite să încurajeze donațiile financiare individuale și colective prin a oferi încredere în faptul că acestea sunt utilizate pentru cauza declarată. Produsul permite utilizatorilor accesul la informații care nu pot fi modificate referitoare la achizițiile făcute cu ajutorul donațiilor efectuate.

8. Blood Chain – propune o aplicație care să rezolve problema lipsei donatorilor de sânge. Soluția Blood Chain are ca scop încurajarea donatorilor vechi și noi prin intermediul alertelor pe telefon și recompenselor materiale și sociale. Produsul integrează un sistem de alerte care notifică utilizatorii de nevoile curente de donare de sânge și îi recompensează prin intermediul cupoanelor și a unei comunități virtuale. 

9. Lytter – este un sistem inteligent de reciclare destinat școlilor. Soluția Lytter integrează tehnologii de tip IoT în recipientele de reciclare din instituțiile de învățământ și monitorizează rata de reciclare a fiecărei clase. Astfel, echipa Lytter promite atât o soluție pe termen scurt în vederea promovării reciclării responsabile prin elemente de gamification și parteneriate cu organizații acreditate în prelucrarea deșeurilor cât și o soluție pe termen lung prin educarea noilor generații în acest sens. 

10. Care Connection – este o platforma adresată îngrijirii și educării copiilor. Soluția propusă oferă un spațiu digital destinat părinților în care aceștia pot identifica și obține ajutor specializat în vederea activităților de babysitting și servicii de meditații. Produsul Care Connection integrează sisteme de testare psihologică riguroase care să ofere încredere părinților în vederea babysitterilor și meditatorilor angajați. 

11. InventiffSM S.App – este un sistem de management inteligent al SMS-urilor. Produsul permite conectarea serviciilor SMS ale unui utilizator la un dashboard personal de unde pot fi gestionate toate mesajele trimise și primite. Mai mult, soluția InventiffSMS.App permite transferul informațiilor în diferite platforme sociale în vederea facilitării procesului de creare și editare al conținutului. 

12. Slick – concepe și dezvoltă motociclete electrice pentru a combate poluarea din orașele supraaglomerate. Soluția propusă integrează prototipurile de motocicletă dezvoltate cu un sistem de încărcare gratis care să reducă semnificativ costurile transportului din orașe. 

13. Molly – este un asistent virtual personal de cumpărături care ajută consumatorii să aleagă cea mai bună ofertă atunci când se află într-un magazin. Produsul dezvoltat creează profilul consumatorului și oferă sugestii de cumpărare personalizate prin raportare la datele oferite de furnizor. Astfel, Molly promite să faciliteze legătura clientului cu sectorul retail prin îmbunătățirea satisfacției cumpărătorului cu deciziile de achiziție. 

14. Empathy – dezvoltă un produs menit să faciliteze procesul de introspecție al utilizatorilor. Soluția propusă constă în integrarea unui jurnal cotidian cu opțiunea de înregistrare a vocii pentru rememorarea sentimentelor și gândurilor din zilele bune. Astfel, Empathy promite să readucă o vibrație specială care să ridice starea de spirit a persoanelor într-o viață caracterizată de accelerare. 

Etapa din Cluj de selecție a acceleratorului Innovation Labs a fost organizată de către Asociația Tech Lounge, Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și ROSENC cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, OMV Petrom, Atos, precum și al partenerului strategic The Romanian-American Foundation, în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. 

În cele cinci orașe, programul este susținut academic de către 10 universități de top din România, ce includ peste 90% din studenții de tehnologie din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara. 

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs în București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara

Innovation Labs 2020 este un program organizat de către Asociația Tech Lounge, Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și ROSENC cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, OMV Petrom, Atos precum și The Romanian–American Foundation ca partener strategic, și cu susținerea Adobe, Bearingpoint, Eximprod Grup, Ericsson, Fitbit, IXIA (a Keysight Business), Medicover, NXP, Ortec, Pentest-Tools.com, PSS Prosoft Solutions, Softbinator Technologies, Windsoft și Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) în București, AROBS Transilvania Software, Macadamian, Wolfpack Digital și Linnify în Cluj, Bentley în Iași, BearingPoint și Visma la Sibiu, Intel, imobiliare.ro și Ascent Soft în Timișoara, împreună cu partenerii academici Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara. 

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentStartupCity Cluj-Napoca 2020, ecosistemul local de inovare intră într-o nouă etapă de dezvoltare
Articolul următorMăsurile dispuse de Primăria Cluj pentru limitarea răspândirii Coronavirus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.