Idei pentru Cluj: Inspirație

Cum să ne realizăm visele

Publicat de , sâmbătă, 26 mai 2012, 1.356 vizualizări

Viseaza norii ...

Cu toţii avem vise – multe vise. Dorim să facem lumea mai bună, dorim să găsim iubirea cea mare, dorim să avem o sâmbătă liniştită după o săptămână lungă de lucru. Unele din aceste vise au bătaie lungă, altele trec mai repede decât o ploaie de vară. O caracteristică comună a multora din aceste vise este că rămân nerealizate. Ȋn esenţă dorim mult prea multe lucruri deodată, şi nu avem nici timpul nici abilitatea de a le realiza pe toate.

Orice vis nerealizat este interpretat ca un afront personal, ca o nouă dovadă a limitărilor noastre. Visele sunt ale noastre, şi nu ȋmpărţim eşecul nerealizării lor cu nimeni. Singuri le ȋncropim şi singuri ȋncercăm să le ducem la capăt. Ceea ce refuzăm să ȋnţelegem ȋnsă este că visele mai au o caracteristică comună: de cele mai multe ori nu sunt numai ale noastre. Oricât ne-am crede de originali, ȋmpărţim o mare parte din visele pe care le ȋncropim cu alţii.

Ceea ce sperăm noi să realizăm ȋn fiecare zi constituie un imbold pentru milioane de alţi oameni. Mai mult, mulţi dintre cei cu care ȋmpărţim aceste vise se află ȋntr-un stadiu mai avansat de realizare a lor. Ori se pricep mai bine la ceea ce dorim noi să facem, ori au mai multe mijloace la dispoziţie, ori sunt mai determinaţi. Oricare ar fi motivul, sunt oameni ȋn lumea asta care au reuşit să realizeze ceea ce noi visăm să facem.

Momentul ȋn care realizăm că există mulţi alţii care doresc să facă acelaşi lucru ca şi noi, este şi momentul ȋn care ar trebui să realizăm că visele noastre au o viaţă ȋn afara noastră. Nu suntem singurii arhitecţi al lucrurilor pe care dorim să le realizăm. De cele mai multe ori nu suntem decât soldaţi ȋntr-o luptă mult mai mare. Ca atare trebuie să ȋnvăţăm să luptăm alături de alţii.

Dacă dorim mai multe străzi pietonale ȋn oraş, nu trebuie neapărat să candidăm la primărie – putem ȋncepe prin a suştine eforturile celor care deja au ȋnceput să implementeze aşa un program … de cele mai multe ori ajunge să le mulţumim pentru ceea ce au făcut deja (mulţumesc pe această cale autorităţilor locale şi celor de la Planwerk pentru ceea ce au făcut până acuma ȋn Cluj, şi pentru ceea ce sper să facă şi ȋn continuare :)). Dacă dorim să scriem o carte care va schimba lumea, putem ȋncepe prin a scrie o recenzie bună pentru o carte ce ne-a inspirat. Dacă căutăm iubirea cu lumânarea, putem să ȋncepe prin a ne bucura pentru cei care au găsit-o deja.

Diferite vise pot avea importanţă diferită pentru noi. Unele se află la centrul existenţei noastre, altele joacă un rol secundar. Nu le putem face pe toate deodată, aşa că putem juca un rol ȋn ai ajuta pe alţii să le realizeze. Mulţi ne visăm jucători de fotbal, dar puţini reuşim să o şi facem. Chiar dacă nu vom fi un Hagi ȋnsă, ne susţinem cu ardoare echipa preferată. De altfel, o echipă de fotbal joacă cu mai mult aplomb când stadionul este pli decât când stadionul este gol. Victoria lor este trăită ȋnsă cu aceiaşi intensitate atât de ei cât şi de suporteri.

Aşa cum alegem cu naturaleţe să susţinem o echipă de fotbal preferată, ar trebui să ne obişnuim să susţinem alte cauze care ne sunt aproape de inima. Nu putem să le facem pe toate ȋn viaţă, dar putem să ne realizăm visele ajutându-i şi susținându-i pe cei care pot. Ȋn felul acesta vom fi şi noi mult mai câştigaţi – şi mai aproape de realizarea viselor care se află la centrul existenţei noastre.