#FărăPenali, cu Anda de la mare

114
Anda la concertul rock al trupei Bucovina în Costinești: “De trăiește straja voastră / Va trăi și țara noastră …” (piesa Straja).

Săptămâna trecută am luat o pauză de Cluj, hotărât să revăd marea. Așa am cunoscut-o pe Anda, care mergea la Costinești pentru a strânge semnături pentru campania #FărăPenali. Un concert rock al trupei Bucovina în Costinești a fost pentru Anda o oportunitate de a strânge semnăturile a. î. campania să reușească. În total, în două săptămâni, în diverse locații la mare, Anda, împreună cu alți voluntari a strâns aproape 400 de semnături, de la oameni din toată țara.

Am întrebat-o pe Anda, ce o pasionează, ce o motivează legat de strângerea de semnături.

“Nu e o pasiune. Nu e o pasiune ca țara mea să sufere de corupție. E o nevoie, o problemă care trebuie rezolvată. Din cauza corupției suferim toți: nu avem spitale, școli, infrastructură, iar pentru ce avem, ne îndatorăm generațiile prezente și viitoare. Ei își dau politici pentru ei, desconsiderând nevoile societății. Mă motivează convingerea că vom strânge numărul suficient de semnături. Motivația nu are cum să vină fără optimism, cu entuziasmul care vine din coeziunea socială pe care o determină fenomenul #FărăPenali. Indiferent de rezultatul final al mișcării, ce demonstrăm acum și vom continua în viitor e faptul că nu suntem o masă neglijabilă.”, mi-a spus Anda.

Anda mi-a mai spus că nu e ușor să te lovești de reticența oamenilor, majoritatea nesiguri și sceptici când vine vorba de acordat semnături și date cu caracter personal. În stradă, chiar și pe litoral, lumea trecea nepăsătoare, fără a acorda vreun răgaz. La concert, sub imboldul artiștilor susținători, a fost cu totul altfel.

În țară, cortul „Fără penali în funcții publice” de la Electric Castle și mesajele de la concertul celor de la Massive Attack din ultimele zile au ținut isonul mișcării, în vreme ce Sibiul colecta semnături noaptea în club fără probleme.

Campania în cifre: câteva județe din România, printre care și Clujul, au reușit să strângă minimul de semnături necesare pentru validarea inițiativei cetățenești (peste 20.000 per județ în jumătate din județele țării), însă mai e mult de tras considerând scadența pe 20 august. Mai sunt 12 județe unde în ultima lună de campanie trebuie să fie atins pragul de 20.000 de semnături: Tulcea, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vaslui, Prahova, Argeş, Dolj, Hunedoara, Alba şi Mureş.

La Cluj, sunt căutați  acum voluntari care să strângă semnături în perioada festivalului Untold, având în vedere că vor veni participanții din toate părțile tarii, deci și din județele în care mai trebuie să fie atins pragul de semnături.

Noi toți putem fi eroi naționali, individual și în colectiv, dacă ne pasă suficient de mult să ne implicăm activ. Așadar, vă invit la munte, la mare, pentru implicare!”, mi-a spus Anda la final.

Articolul precedentElectric Castle vs. Untold: care festival este mai sustenabil?
Articolul următorSchimbarea la față a Clujului – 200 de clădiri ne despart de un centru (mai) european

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.