Vamos a la Playa, un exemplu reușit de transformare a unui spațiu public într-un spațiu pentru comunitate

278
Plaja Grigorescu

Vamos a la Playa

Weekend-ul ce a trecut, colegii de la Urbannect au finalizat o altă intervenție de succes, după inaugurarea spațiului H33 de pe strada Horea. Parte a unui program mai amplu desfășurat de Centrul Cultural Clujean de readucere a Someșului mai aproape de oameni, Urbannect a transformat plaja Someșului din Grigorescu într-un spațiu pentru comunitate. Timp de 4 zile, plaja a fost plină de oameni și de viață.

Nu am mai văzut de mult timp atâți copii mici la un loc și atâți oameni cu zâmbetul pe buze. Pe 11 august, pe Plaja Grigorescu am simțit pentru câteva ore că trăiesc într-un oraș cu adevărat european. Am băut bere cu prieteni, m-am reconectat cu colegi de facultate și am ascultat muzică bună sub cerul liber.

Piscină la Vamos a la Playa, plaja Grigorescu
Piscină la Vamos a la Playa, plaja Grigorescu

Frumusețea orașului se construiește și se câștigă metru pătrat cu metru pătrat și nu putem aștepta ca Primăria să le rezolve pe toate. De aceea intervențiile Urbannect sunt așa de mișto și așa de importante pentru oraș. Genul acesta de intervenții crează puncte de interes și de activitate în afara zonei de centru, care a început deja să funcționeze destul de bine, și trezesc la viață o serie de spații cu potențial. Ceea ce face Urbannect nu numai ajută la transformarea fizică a unor spații ci, și mult mai important, contribuie la trezirea conștiinței cetățenești.

 Urbannect a transformat plaja Someșului din Grigorescu într-un spațiu pentru comunitate. Timp de 4 zile, plaja a fost plină de oameni și de viață.
Urbannect a transformat plaja Someșului din Grigorescu într-un spațiu pentru comunitate. Timp de 4 zile, plaja a fost plină de oameni și de viață.

Genul acesta de intervenții ne arată că fiecare dintre noi trebuie să lupte pentru dreptul său la oraș; ne arată că ține de noi să creem un oraș în care să vrem să trăim.

Noaptea, la fel de vibrantă ca și ziua, la Vamos a la Playa
Noaptea, la fel de vibrantă ca și ziua, la Vamos a la Playa

Evenimentul Vamos a la Playa a ajutat la transformarea unui mic spațiu public din Cluj. Dar sunt multe alte spații publice (parcuri, piețe, piațete, zone pietonale, locuri de joacă) ce își așteaptă o menire mai înaltă (vedeți harta de jos). Mai mult, sunt numeroase spații (curți interioare, clădiri/hale neutilizate/sub-utilizate, grădini private) ce își așteaptă o altă vocație. Un astfel de spațiu este H33 – fost depozit Prodvinalco, ce a fost transformată cu îngăduința și înțelegerea proprietarilor privați, și cu creativitatea, sudoarea și implicarea celor de la Urbannect și a prietenilor și asociaților lor.

Spațiile publice din Cluj

Spații publice disponibile în Cluj (parcuri, piețe, piațete, zone pietonale, locuri de joacă)
Spații publice disponibile în Cluj (parcuri, piețe, piațete, zone pietonale, locuri de joacă)

Genul acesta de intervenții pot fi ușor încurajate prin facilitarea unui dialog între cei ce dețin spațiile și cei ce visează o altă menire pentru astfel de spații. Este de actualitate și dorința organizatorilor Untold de a se implica mai mult în comunitate, pe fondul unei dezbateri destul de aprinse pro și contra festivalului. Organizatorii Untold s-au oferit astfel să investească în modernizarea Parcului Central unde se desfășoară festivalul. Această ofertă este mai mult decât binevenită dar ar putea fi gândită într-un registru mai mare.

Parcul Central a fost recent reabilitat cu fonduri europene și arată deja foarte bine. Sunt însă o serie de alte spații publice, spații ce ar putea funcționa ca debușeu pentru comunitate în timpul festivalului Untold, unde merită investit mai mult. De exemplu, Parcul Feroviarilor, recent retrocedat Primăriei, merită să fie amenajat la un standard mai înalt și este o alternativă bună la Parcul Central … la fel și Parcul Rozelor. Malurile Someșului ar putea fi făcute mai prietenoase cu oamenii dacă s-ar aduce gazon pe anumite porțiuni, dacă s-ar planta niște arbuști și dacă s-ar construi mobilier urban în câteva locații strategice. Parcul Între Lacuri poate deveni unul dintre cele mai de anvergură proiecte ale Clujului în următorii ani.

Și, bineînțeles, Primăria nu trebuie să joace un rol pasiv în tot acest proces. Poate fi un catalizator al transformării spațiilor publice din Cluj, fără să aloce neapărat resurse financiare. De exemplu, ar ajunge o inventariere și supra-taxare (legea permite acest lucru) al spațiilor neutilizate sau sub-utilizate din Cluj. Multe din aceste spații sunt ținute “ostatic” de către proprietari, în așteptarea unei mari investiții. Primăria ar putea scuti de la supra-taxare proprietarii acestor spații, dacă aceștia sunt de acord să le ofere temporar comunității.

Evenimente de genul Vamos a la Playa ar trebui să devină normă în Cluj și ar trebui capacitați cât mai mulți cetățeni să se implice în organizarea unor astfel de evenimente. Dreptul la oraș este al nostru al tuturor dar la fel și responsabilitatea pentru un oraș mai frumos, mai deschis, mai primitor.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPiața imobiliară stă să dea în clocot. Sunt necesare politici în domeniul locuirii, atât la nivel central, cât și local.
Articolul următorInvestitorul străin “versus” antreprenorul român. O analiză pe date.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.