Un spațiu verde și un curs de apă din Cluj, sunt acum mai prietenoase și mai accesibile datorită implicării unei echipe de tineri voluntari și a vecinilor din zonă

278
Pasarela amenajată peste Canalul Morii, în zona Parcului Farmec din Mărăști. Foto: Radu Pădurean

Echipa Verde pe Canalul Morii a inaugurat duminică, 6 mai, în cartierul Mărăști din Cluj, un proiect de amenajări temporare ce-și dorește să sublinieze importanța cursurilor de apa din oraș și potențialul spațiilor verzi nefolosite.

O amenajare corespunzătoare a Canalului Morii ar permite traversarea orașului de către pietoni și bicicliști, pe axa E-V,  într-un mod mult mai liniștit și mai plăcut decât pe arterele principale și ar determina o mai bună utilizare a spațiilor verzi nefolosite de pe parcursul lui.

Formată din studenți la arhitectură, tineri arhitecți, ingineri, antropologi și peisagiști, echipa Verde pe Canalul Morii și-a propus reabilitarea zonei parcului Farmec din Mărăști, prin salubrizarea, reconversia și accesibilizarea unor spații publice existente, punând în special accentul pe importanța implicării comunității. De altfel, vecinii din zonă s-au implicat în proiect, atât în etapa de consultare, cât și în cea de implementare.


Nu trebuie să așteptăm doar după Primărie să vină să facă, ci trebuie să ne implicăm cât mai mulți, să ne zicem părerea și efectiv să facem ceva și să cerem să fim susținuți.”, spune Anda Gheorghe, una dintre tinerele arhitecte din echipa Verde pe Canalul Morii.


Proiectul a constat în realizarea a doua amenajări în zona din spatele Parcului Farmec din Mărăști.

Prima amenajare se referă la o pasarelă temporară, ce leagă Parcul Farmec de spațiul verde situat între Canalul Morii și blocurile din zonă.

Pasarelă temporară, ce leagă Parcul Farmec de spațiul verde situat între Canalul Morii și blocurile din zonă. Foto: Radu Pădurean

Pasarela s-a născut din necesitatea de a avea o legătură sigură și fluidă între Parcul Farmec şi celălalt mal al Canalului Morii. Noua pasarela permite un flux de mai mult de două persoane, accesibilitatea atât a cărucioarelor sau a persoanelor în vârstă, cât și siguranţa podului indiferent de sezon, avantaje care lipseau la podul din metal existent.

A doua amenajare a constat într-o instalație de paleți, care are rolul de a activa spațiul verde dintre blocuri și Canalul Morii.

Spațiul verde a fost amenajat cu paleți, ce permit activități multiple. Foto: Radu Pădurean

Amenajarea se integrează și se adaptează spațiului existent, fără a-i aduce schimbări majore și se adresează tuturor categoriilor de vârstă (de la copii la oameni în vârstă).

Lemnul a fost ales ca material principal, atât pentru instalație cât și pentru pod, pentru a crea o legătură între spațiul verde și Parcul Farmec, un traseu care să invite oamenii să-l parcurgă.

Amenajarea spațiului verde cu paleți oferă inclusiv posibilitatea vizionării de spectacole de teatru, de proiecții de filme etc. Foto: Radu Pădurean

Echipa Verde pe Canalul Morii așteaptă acum părerile locuitorilor despre cum ar trebui să arate tronsonul Canalului Morii dintre străzile Scorțarilor și București, inclusiv spațiile publice aferente acestuia, urmând ca ulterior sa realizeze un raport pe care să îl înainteze administrației locale.

Zona de impact a proiectului

După prelucrarea informațiilor (fie ele pro sau contra unui proiect de reabilitare a zonei) echipa va face public materialul rezultat pentru a putea fi consultat de toți cei care au trimis aceste informații. După acestă sesiunea de consultare, raportul va fi finalizat și va fi trimis Primăriei Cluj.


“Am dori să le mulțumim vecinilor care s-au implicat în proiect în etapa de consultare, de implementare, și care continuă să se implice și acum, după eveniment, prin obținerea informațiilor legate de nevoile unui număr cât mai mare al comunității aparținătoare, informații care vor fi folosite la întocmirea raportului final.”, spun cei din echipa proiectului.


Toți cei interesați să-și spună părerea pot lăsa un mesaj pe pagina de facebook Verde pe Canalul Morii sau pot trimite un e-mail la adresa verdepecanalulmorii@yahoo.com, până la data de 25 mai 2018.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentClujenii vor spații verzi de calitate, curățenie și spații publice fără mașini, spun rezultatele unui sondaj realizat în zona Parcului Farmec din Mărăști
Articolul următorViitorul și sustenabilitatea orașelor și schimbările pe care tehnologia le va aduce în sănătate și producție, printre temele Cluj Innovation Days 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.