Un fost șantier naval devine accelerator de inovare, la Innovation Expo 2018, Rotterdam

127
Fostul șantier naval din Rotterdam, devine accelerator de inovare, la Innovation Expo 2018. Foto: rdmrotterdam.nl

Pe 4 octombrie 2018, la Rotterdam, Olanda, are loc Innovation Expo 2018, un târg de inovații creat de guvernul olandez pentru a accelera inovarea cu impact în rezolvarea provocărilor sociale de la nivel global. Vor fi prezentate inovațiile importante ale momentului, grupate în jurul a opt teme: economia circulară, energie, apă, mobilitate, mediu construit, sănătate, hrană și tehnologii cheie.

Locația evenimentului, o fostă hală de construcție a submarinelor, nu a fost aleasă întâmplator. În ultimii ani, fostul șantier naval a fost regândit într-un adevărat centru de inovare. Acolo, în inima zonei portuare a Rotterdam-ului, instituțiile de învățământ, cercetătorii și companiile private creează împreună o nouă industrie manufacturieră, de nivel înalt, pentru port și oraș.

În inima zonei portuare a Rotterdam-ului, instituțiile de învățământ, cercetătorii și companiile private creează împreună o nouă industrie pentru oraș. Foto: rdmrotterdam.nl

Evenimentul este așteptat să atragă între 3.000 și 6.000 de profesioniști din Olanda și din străinătate, care vor împărtăși experiența lor, vor discuta despre aplicațiile și soluțiile de ultimă oră și vor lucra împreună pentru a accelera noile inovații.

Provocări sociale, inclusiv pentru orașele mari din România

Innovation Expo 2018 este așteptat să atragă între 3.000 și 6.000 de profesioniști din Olanda și din străinătate. Foto: Winkelman Van Hessen / rdmrotterdam.nl

Inițiatorii evenimentului consideră că nevoia de inovație nu a fost niciodată mai mare, pentru a asigura sustenabilitatea și viabilitatea marilor orașe. În contextul în care mutarea la oraș este în creștere peste tot în lume, acest fenomen are un impact major asupra felului în care trăim, lucrăm și ne petrecem timpul.

Presiunea asupra mediului nostru de viață este în creștere, accesul tot mai dificil la resurse necesită o abordare nouă în ceea ce privește consumul și deșeurile, iar condițiile moderne de viață și de muncă necesită o infrastructură modernă. Schimbările climatice necesită, de asemenea, o nouă abordare a apei și a energiei.

Ambiția Innovation Expo 2018 este ca prin stimularea inovării continue, progresele astfel realizate să rezolve provocările sociale cu care se confruntă orașele, la nivel global.

Ecosistemul de inovare olandez

Fostul șantier naval din Rotterdam a fost regândit într-un ecosistem de inovare. Foto: portofrotterdam.com

În Olanda, inovatorii din departamente de cercetare ale start-up-urilor, din întreprinderile mici sau mari, din universități și institute de cercetare, lucrează adesea în cadrul unor parteneriate publice și private, naționale și internaționale, o rețea în care dezvoltarea inovațiilor disruptive se realizează prin contribuția unei game largi de participanți.

Olandezii sunt conștienți de necesitatea colaborării în echipă, care să implice inovatorii, factorii de decizie, mediul politic și cei ce implementează inovația, și formează astfel un ecosistem de inovare foarte activ. Interacțiunea dintre inovatori și guvern este intrinsecă pentru formula succesului olandez. Olandezii învăța și din inovațiile din alte țări, și acest lucru le permite să găsească soluții integrale, potrivite și funcționale.

Innovation Expo-ul de la Rotterdam își propune să colaboreze cu alte evenimente și organizații, inclusiv internaționale, pentru a accelera împreună cele mai importante inovații și pentru a stimula interesul și focusul pe inovație al instituțiilor de cercetare, tinerilor profesioniști și membrilor societății civile din orice țară. Mai multe detalii despre eveniment, aici: innovationexpo2018.nl/en/.

Acest articol este parte dintr-un proiect de diseminare de bune practici în dezvoltare urbană sustenabilă și inovare între Olanda și România, realizat cu sprijinul Ambasadei Olandei la București

Citește și …

https://cluj.info/idei-pentru-cluj/amsterdam-va-avea-un-pod-imprimat-3d-realizat-din-otel/

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCum reabilităm fațadele Clujului: 10 idei din Oradea (Infografic)
Articolul următor„Brewing software since 2008” sau 10 ani de .msg România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.