Primarul Sibiului Astrid Fodor, despre Târgul de Crăciun inspirat din Viena (Infografic)

403

Târgul de Crăciun de la Sibiu a ajuns cunoscut la nivelul întregii țări, dar și în străinătate, generând beneficii pentru întreaga regiune. În cadrul conferinței de Bune Practici în Administrația Locală organizată pe 29 septembrie de către Centrul Cultural Clujean, primarul Sibiului Astrid Fodor, împreună cu Mirela Grigore (Șef Serviciu Comunicare, Relații Externe și Marketing) au prezentat evoluția târgului și cum a reușit să ajungă unul dintre cele mai vizitate târguri de Crăciun din țară. În acest an, evenimentul va avea loc între 16 noiembrie și 3 ianuarie.

Know-how din Viena

Târgul de Crăciun din Sibiu a fost inițiat în 2007, când orașul a fost Capitală Culturală Europeană, cu sprijinul Ambasadei Austriei în România. În acest fel, nu s-a pornit de la zero, ci s-a construit pe baza experienței existente, replicând bunele practici și conceptul Târgului de Crăciun de la Viena.

Scopul a fost de a depăși ideea de „Orășel al copiilor” de dinainte de revoluție, diversificând oferta târgului și oferind o mai mare atenție selecției expozanților. S-a conturat o identitate vizuală, chiar senzorială a târgului, căruia îi e specific mirosul de vin fiert, scorțișoară și turtă dulce, nu de mici și bere.

Foto: Târgul de Crăciun din Sibiu

Alocarea unui buget substanțial pentru cultură

Bugetul pentru cultură al Sibiului a crescut de la 8 milioane de lei în 2007, din care 500.000 de lei pentru agenda culturală, la 49 milioane de lei, din care 8 milioane au fost dedicați agendei culturale în 2018. Această creștere a fost justificată de rezultate, agenda culturală dovedindu-se a fi un motor important de dezvoltare.

Datorită Târgului de Crăciun, Sibiul are un al doilea sezon turistic, care se deschide tot mai devreme. Anul acesta, târgul va fi inaugurat la jumătatea lunii noiembrie.  De asemenea, pe Booking.com, rata de ocupare în Sibiu este de „110%” în această perioadă, astfel că turiștii se cazează în zonele adiacente, inclusiv Făgăraș.

Parteneriate de promovare

După 2010, Târgul de Crăciun a beneficiat de promovare profesională atât în țară, cât și în străinătate prin parteneriate cu bloggeri, precum și cu revista Wizz Air. În 2012, au fost concepute pachete de City Break pentru Târgul de Crăciun, promovate în parteneriat cu operatorii turistici cu luni în avans, când aceștia își concep ofertele.

De asemenea, pentru toate evenimentele Agendei Culturale, beneficiarii de finanțare se obligă, sub sancţiunea retragerii a 10 % din valoarea finanţării alocate, să publice data, ora şi locul de desfăşurare a evenimentului pe platforma mobilă „Sibiu City App”.

Accentul pe calitate

„Târgul de Crăciun este exemplul perfect de colaborare între o administrație publică și un operator privat.”, consideră Astrid Fodor, insistând pe standardele înalte de calitate ale organizatorului. Evenimentul este organizat de Asociația Events For Tourism și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, pe baza ghidului de finanțare a agendei culturale.

Alte bune practici prezentate de primarul Astrid Fodor includ reabilitarea susținută a cartierelor, concomitent cu extinderea ofertei culturale către acestea. Dacă în anii premergători Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 investiţiile majore au fost concentrate în centrul istoric al oraşului, în ultimii zece ani, cartierele din Sibiu au beneficiat de lucrări majore de reabilitare și amenajare de spații verzi. În fiecare an, aceste zone sunt dinamizate prin evenimente, cel mai important fiind „Zilele vecinătății”, care include un nou cartier recent reabilitat în fiecare an.

Conferința de Bune Practici în Administrația Locală oferă o platformă eficientă de accelerare a dezvoltării urbane, oferind în sine un model ce merită implementat și în alte orașe. În urma ediției din 2017, proiectul de artă în curtea școlii din Sibiu, precum și strategia de refațadizare din Oradea au fost replicate în Cluj, iar bugetarea participativă a fost implementată cu succes la Sibiu și Oradea.

5 Bune Practici de la Târgul de Crăciun din Sibiu

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentS-a dat startul înscrierilor în programul „Culturepreneurs”, dedicat industriilor culturale din Cluj
Articolul următor5 proiecte de votat la bugetarea participativă, până pe 21 octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.