Plogging varianta românească. Alergătorii clujeni au vrut să facă curățenie în alergare în Făget, dar au dat de așa de mult gunoi, încât nu au mai alergat aproape deloc.

221
Plogging varianta românească. Alergătorii clujeni au vrut să facă curățenie în alergare în Făget, dar au dat de așa de mult gunoi, încât nu au mai alergat aproape deloc.

Grupurile de alergători clujeni Alergători începători Cluj și Runners Cluj, împreună cu comunitatea Someșul nostru au organizat sâmbăta ce a trecut un nou eveniment de plogging (termenul inventat de suedezi pentru activitatea de a alerga și a curăța gunoiul de pe jos în același timp). Problema a fost că locul ales (Pădurea Făget, în apropiere de Baza Sportivă Unirea) era atât de plin de gunoaie, încât unii nu au mai reușit să alerge aproape deloc.

Timp de mai bine de o oră, alergătorii, cu ajutorul câtorva lucrătorii trimiși de Primărie, au strâns tot gunoiul dintr-un depozit ilegal de la marginea pădurii. Gunoiul a fost sortat și tot ce s-a putut recicla a fost dus la zona de colectare din imediata apropiere.

Gunoiul a fost sortat și tot ce s-a putut recicla a fost dus la zona de colectare din imediata apropiere.

Am vrut sa facem plogging suedez, dar nu suntem la nivelul acela, așa că trebuie să începem cu un plogging românesc, unde e așa de mult gunoi că nu prea mai ajungem să alergăm.”, a declarat Mona Varga, una dintre organizatoarele acțiunii de ecologizare.

Finalul acțiunii de ecologizare

La finalul acțiunii de curățare, alergătorii au dori să exprime și niște concluzii: “Încurajăm pe toată lumea sa strângă câte un mic gunoi pe unde este. Tot orașul trebuie sa-l păstram curat, nu doar centrul, care în toate reclamele e bibelou de frumos, ci și pădurea și periferiile trebuie să fie frumoase. Asta înseamnă ca toți sa păstram curățenia și să sancționăm imediat orice gest urât.”, a spus Mona Varga. “Trebuie sa profitam cât mai mult de pădurea Făget, să alergăm cât mai mult în ea, în aerul curat care ne fascinează”, a spus Bogdan Kocz, organizator. La îndemnul celui mai tânăr voluntar, în vârstă de doar 4-5 ani, concluzia întregii echipe a fost: “Păstram pădurea curată și orașul curat!”

La îndemnul celui mai tânăr voluntar, în vârstă de doar 4-5 ani, concluzia întregii echipe a fost: „Păstram pădurea curată și orașul curat!”

Reacția locuitorilor din zona a fost una foarte pozitivă, mai multe persoane venind să aprecieze munca voluntarilor. Mai mult chiar, doi frați, dintre care unul cu un tânăr copil în brațe, s-au și alăturat la strângerea gunoaielor. Tot ei și-au asumat rolul de “sponsori” aducând voluntarilor bere și ciocolată.

Primăria a sprijinit acțiunea, trimițând o mașină pentru ridicarea gunoiului greu și o echipă de lucrători.

O tânără din zona a venit la voluntari, foarte mirată de apariția mașinii trimisă de Primărie să sprijine mutarea gunoiului greu, spunând că a sesizat Primăria în legătură cu depozitarea gunoaielor în pădure încă din primăvara anului trecut. Reproducem mai jos răspunsul oferit de Primăria Cluj-Napoca:

“Stimată Doamnă/Stimate Domn,
Sesizarea dumneavoastră cu numărul 255762 / 29.05.2017 a fost închisa având rezoluția: Favorabil – Referitor la sesizarea dvs. înregistrată sub nr. 240107/482/2017 vă comunicăm:
       Având în vedere faptul, că pădurea respectivă este administrată de RN ROMSILVA a fost emisă o adresă către Direcția silvică Cluj, solicitându-i-se măsuri în vederea soluționării situației.
       De asemenea, având în vedere faptul că Poliția Locală nu are competențe în ce privește contravențiile și infracțiunile la regimul silvic, pe viitor vă recomandăm să vă adresați Gărzii Forestiere Cluj la nr. de tel. 0264-415310 sau e-mail gardaforestiera.cluj@gmail.com “

Deși răspunsul oferit de primărie în mai 2017 a fost “Favorabil”, gunoaiele au rămas depozitate până la acțiunea demarată de grupul de voluntari aproape un an mai târziu. Garda Forestieră nu a răspuns nici până azi la solicitarea Primăriei Cluj și nici la solicitarea directă făcută de tânără în data de 21.11.2017.

Amintim astfel Primăriei Cluj ca Pădurea Făget face parțial parte din intravilanul municipiului și conform planului urbanistic general trebuie protejata. Mai mult acele suprafețe sunt incluse în inventarul spatiilor verzi ale orașului”, spune Mihai Racu, unul dintre organizatori.

Spațiile verzi ale orașului sunt unul din elementele care influențează pozitiv, în mod direct calitatea vieții clujenilor. Credem că pentru a le proteja e nevoie de un efort comun de sancționare a depozitării gunoaielor, de igienizare și de conștientizare a populației. În acest sens așteptăm o atitudine proactivă din partea autorităților, nu doar pasarea responsabilității. E trist că instituțiile își pasează responsabilitatea în timp ce gunoaiele sunt împrăștiate de vânt în toată pădurea”, au declarat organizatorii.

Înainte și după ecologizare

Acțiunea de ecologizare a fost transmisă și live pe Facebook, comentariile primite fiind evident pozitive față de acțiunea voluntarilor, și negative față de situația observată, față de cei ce aruncă gunoiul în locuri nepermise și față de lipsa de acțiune a autorităților:

Marius: “În Suedia se aleargă în timp ce strângi gunoaiele, dar în România nu poți de câte gunoaie sunt pe jos.”

Bea: “Ar trebui luate măsuri pentru cei care aruncă gunoaiele în locuri nepermise.”

Georgeta: “De ce NU ajută și asistații social?”

Maria: “Nota 4 multor cetățeni care aruncă gunoaiele oriunde. Ar trebui sa fie poliția locală pe toate străzile pentru că e aceeași situație aproape peste tot.”

După ecologizarea românească a venit totuși și cea suedeză

După ecologizarea românească a venit totuși și cea suedeză în care voluntarii au alergat prin pădure strângând gunoaie, o echipă alergând aproximativ 9 km, până la Drumul Sălicii și retur, iar cealaltă 21 km, până pe Vârful Peana și retur.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedent11.000 de garaje ocupă abuziv puținele spații publice din cartierele clujene. Vezi harta garajelor din cartierul tău.
Articolul următorDe la niciun metru pătrat de spațiu exclusiv pietonal în 2005, la 50.000 acum, Clujul este azi luat ca model de producere de spațiu public

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.