Noi străzi pentru oameni, în curând la Cluj

563
Reamenajarea străzilor Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emile Zola va pune pe primul loc pietonul

Centrul de Inovare și Imaginație Civică a găzduit marți, 17 iulie, prezentarea și dezbaterea proiectului Primăriei de reamenajare a străzilor Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emile Zola.

Prin proiect se urmărește îmbunatățirea calității spațiilor pietonale, reamenajările punând pe prim plan pietonul, urmat de biciclist, transport în comun și abia în final automobilul, conform principiilor de dezvoltare a orașelor durabile. Practic, străzile vor fi deschise pentru oameni.

Galerie foto: cum vor arăta străzile Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emile Zola

În afară de Strada Regele Ferdinand, celelalte trei străzi propuse pentru semi-pietonalizare sunt acum în fapt parcări de mașini, cu foarte puțin loc pentru pietoni. Inclusiv scuarul din fața CEC-ului este acum un loc abandonat mașinilor. În urma proiectului, toate aceste străzi ar urma să devină spații cu utilizare în comun („shared-space”), încurajând prioritizarea pietonilor și a bicicliștilor.

Benzi de biciclete pe ambele sensuri de drum și bandă dedicată pe Strada Regele Ferdinand

Pe Strada Regele Ferdinand se vor realiza benzi de biciclete pe ambele sensuri de drum și bandă dedicată pentru transportul în comun pe direcția Gară – Piața Unirii.

De proiectul urbanistic se ocupă biroul arhitectului Vlad Rusu, responsabil și de proiectul pentru renovarea Turnului Pompierilor dar și cel pentru modernizarea parcului Feroviarilor.

„Se va propune un concept urban și arhitectural modern pentru străzile adiacente străzii Regele Ferdinand, acestea urmând să devină străzi cu utilizare în comun („shared-space”), încurajând prioritizarea pietonilor și a bicicliștilor. Se vor înlocui toate straturile de uzură cu pavaje din materiale durabile, care asigură o patină frumoasă în timp și care sunt specifice zonelor urbane istorice. De asemenea se va propune mobilier urban nou, iluminat urban și arhitectural contemporan, amenajări peisajere și plantări de arbori în aliniament.”, a declarat arhitectul Vlad Sebastian Rusu care se va ocupa de acest proiect.

După parcurgerea etapelor de studiu de fezabilitate și depunerea cererii de finanțare din fonduri europene, proiectul ar putea intra în implementare în vara lui 2019.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentLansare Someș Delivery 2018 și dezbatere: Cum folosim Someșul?
Articolul următorAtelier participativ la Cluj: “Cetățenii știu cel mai bine care sunt nevoile lor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.