Model olandez de transformare urbană colaborativă, la Cluj Innovation Days 2018

87
Transformare urbană colaborativă printr-o platformă online care permite comunității și municipalității să împărtășească date și idei și să creeze planuri în comun.

Un model olandez de transformare urbană colaborativă, aplicat cu succes in Amsterdam, va fi prezentat în cadrul Cluj Innovation Days 2018, pe 24 mai.

ZO! City, o inițiativă lansată inițial pentru a transforma un cartier anost de birouri din Amsterdam într-un cartier mai plin de viață, a creat o platformă interactivă online care permite acum aflarea și interconectarea intereselor cetățenilor pentru o anumită zonă a unui oraș, cu scopul de a genera implicare și revitalizare.

Platforma dă posibilitatea schimbului de idei legate de oraș, facilitează democrația participativă și finanțarea prin crowdfunding a proiectelor comunității.

Conectarea părților interesate

Ideea inițiativei din Amsterdam a fost că toată lumea, de la proprietari la angajații din clădirile din cartier, are un interes în zonă. Prin cartografierea acelor interese și prin identificarea suprapunerilor, apar puncte de interes colectiv de care toată lumea ar putea beneficia și la care ar putea contribui, iar prin efectuarea împreună a primelor schimbări pozitive, potențialul zonei s-ar îmbunătăți treptat.

Campanii pentru auto-organizare

Pentru a pune transformarea cartierului pe agenda locală, olandezii au lansat o campanie locală de promovare, au fost organizate acțiuni ludice, de la plantarea de bulbi de lalele la petreceri cu șampanie. Prin comunicare pe rețelele sociale și prin email, încrederea și entuziasmul locuitorilor în proiect a crescut, iar în paralel s-a dezvoltat o bază de date extinsă cu nevoi, interese și susținători locali.

Platformă online pentru transformare urbană

Echipa ZO! City a început apoi să proiecteze și să dezvolte o platformă online, care prin structura distribuită a rețelei permite comunității și municipalității să împărtășească date și idei și să creeze planuri în comun, și dă comunității posibilitatea să-și dezvolte cartierul așa cum dorește.

Municipalitatea din Amsterdam a fost foarte încântată de noile posibilități de interacțiune directă cu locuitorii din cartier și a îmbrățișat proiectul.

Fondatoarea proiectului ZO! City, Saskia Beer, va fi prezentă la Cluj, pe 24 mai, în cadrul panel-ului Urban Talks (organizat de Urbanize Hub), la Cluj Innovation Days, unde va face o prezentare a acestui model de planificare și dezvoltare urbană colaborativă.

Referințe

cluj-innovation-days

Cluj Innovation Days este un eveniment anual dedicat încurajării inovației și antreprenoriatului. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentViitorul și sustenabilitatea orașelor și schimbările pe care tehnologia le va aduce în sănătate și producție, printre temele Cluj Innovation Days 2018
Articolul următorParteneriat cultural franco-germano-român la Cluj, pentru realizarea unei aplicații mobile despre patrimoniul orașului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.