Liceeni din Cluj și-au prezentat ideile inovatoare pentru un oraș mai bun

94
Smartpark, app de învățare și motivare, centre de igienă personală: liceeni din Cluj-Napoca și-au prezentat ideile inovatoare.

119 elevi din zece licee clujene au participat în proiectul INNOVATORY, derulat în perioada septembrie-noiembrie 2018 la Cluj-Napoca. Grupurile de elevi care în lunile trecute au lucrat la soluții inovatoare la problemele identificate de către ei în oraș și-au prezentat ideile sâmbătă, 24 noiembrie, la Gala INNOVATORY, iar cele mai bune 8 idei au fost premiate.

Proiectul pilot din 2018, derulat de Grupul PONT în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și finanțat de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca a avut la bază metoda Design Thinking. În cadrul proiectului a fost dezvoltată o metodologie bazată pe această metodă practică și creativă de rezolvare de probleme printr-o abordare centrată pe om. Pașii acestei metode sunt Descoperă (Discover), Descrie (Describe), Proiectează idei și creează prototipuri (Ideate&Prototype), Testează (Test) și Implementează (Implement). În metoda Design Thinking gândirea comună, colaborarea pe soluții inovatoare, testarea prototipurilor, tot procesul de conturare a unei idei este la fel de important ca și rezultatul final. Această metodă încurajează creația interdisciplinară, contribuie la dezvoltarea competențelor de creativitate. Elevii au fost facilitați în acest proces de către profesori, iar workshopurile au avut loc în afara orelor de curs.

Grupurile de elevi au putut porni pe domenii prestabilite: educație, sănătate, economie sustenabilă, egalitate de gen, responsabilitate și ecologie. Astfel prezentările s-au axat pe diferite teme: parcuri și clădiri revitalizate, trasee culturale, centre științifice, comunicarea și cooperarea între generații, motivarea elevilor prin aplicații și programe. Toate ideile au avut în comun faptul că aduc un plus comunităților mai restrânse sau mai largi, de la o școală până la întregul oraș. Printre planurile concrete găsim un parc smart, care generează electricitate, o aplicație care testează cunoștințele și recompensează prin bilete de teatru și cinema, sau chiar excursii internaționale, spații dedicate igienei personale pentru oameni care nu-și permit acest lucru sau un centru în care cetățenii seniori interacționează cu elevi și studenți pentru construirea unui pod între generații.

Pe lângă faptul că tinerii au demonstrat foarte clar și fără echivoc că pot lucra în echipă și pot veni cu soluții foarte practice și pragmatice la o problemă a societății clujene pe care o identifică foarte clar, o înțeleg și o analizează, mă gândesc la efectul pe termen lung asupra acestei generații. Dacă ne gândim la perspectiva ca acest mod de a gândi, acest comportament devine unul permanent în rândul acestor tineri, atunci văd o perspectivă foarte bună a Clujului în acel viitor când același tineri vor deveni lideri, factori de decizie, antreprenori, sau piloni ai societății civile”, spune Balázsi-Pál Ágnes, director executiv al Grupului PONT.

Vedem perspective. INNOVATORY a fost un pilot pentru care Clujul a reprezentat pentru noi alegerea naturală pentru că orașul are o experiență crescândă în inovare socială. Evenimentul ne-a demonstrat că acest pilot a livrat rezultate chiar peste așteptările noastre. Pentru noi urmează o analiză internă pentru a îmbunătăți modelul, a defini potențialul de scalare și a găsi parteneri atât în rândul municipalităților românești cât și cele europene de a extinde acest proiect. Clujul face parte din grupul select al Capitalelor Europene ale Tineretului, deci pârghiile extinderii sunt disponibile de pe acum”, declară Farkas András, directorul strategic al Grupului PONT.

Cele 8 echipe premiate la Gala INNOVATORY au provenit din școlile Liceul Teoretic Avram Iancu (3 echipe), Colegiul Tehnic Napoca (2 echipe), Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu (câte 1 echipă).

Juriul a fost compus din Ovidiu Cîmpean, directorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Amalia Gurzău din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Ștefan Teișanu, director Centrul Cultural Clujean și Balázsi-Pál Ágnes, director executiv Grupul PONT. Toți elevii au fost încurajați atât de Ovidiu Câmpean cât și de Ștefan Teișanu să își ducă ideile mai departe și să se adreseze instituțiilor conduse de ei. Amalia Gurzău i-a felicitat pentru modul în care au acordat atenție comunității.

Proiectul INNOVATORY s-a desfășurat ca o ediție pilot în 2018, cu intenția de a continua proiectul în viitor atât în Cluj-Napoca, cât și extins în alte orașe din România. Inițiatorii doresc de asemenea să realizeze un model scalabil al unui proiect de tineret urban care se focusează pe dezvoltarea practică creativității, participării și antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentProgramul evenimentelor de 1 Decembrie 2018 la Cluj
Articolul următorDoar la Oradea: târg de Crăciun și relaxare la băile termale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.