Idei pentru Cluj: La Terenuri Spații publice Spații verzi

Inaugurare „Pârâul nostru” din Mănăștur

Publicat de , luni, 11 iunie 2018, Lasă un răspuns, 407 vizualizări

Inaugurare „Pârâul nostru de La Terenuri” din Mănăștur

Un proiect comun al Grupului de inițiativă pentru Mănăștur, denumit „Pârâul nostru de La Terenuri”, a fost inaugurat duminică în zona Pârâului Calvaria din Mănăștur. Inaugurarea a constat în mai multe instalații temporare, un podeț care traversează pârâul către malul verde și o zonă de relaxare și socializare la umbră.

Rolul intervențiilor este de a crea puncte de interes în proximitatea râului, de a facilita traversarea pârâului și de a crea o minimă infrastructură care să invite locuitorii din zonă la a-și petrece timpul acolo.

Copiii au tăiat panglica de inaugurare a podețului de peste pârâu

Podețul facilitează traversarea pârâului, inclusiv pentru persoanele în vârstă

În cadrul proiectului s-a amenajat și o zonă de relaxare și socializare la umbră

Rezultatele unei cercetări sociologice realizate în jurul spațiului La Terenuri și pârâul Calvaria arată că 45% din locuitorii din zonă petrec foarte puțin sau deloc din timpul lor în apropierea pârâului, deși acesta este una dintre puținele spații libere, cu iarbă și copaci din zona blocurilor. Cei mai mulți dintre respondenți doar tranzitează zona pârâului Calvaria, în drum spre stația de autobuz sau magazine. Peste jumătate din răspunsuri susțin că traversarea și accesul de pe o parte pe alta a pârâului este complicată, acest lucru fiind cauzat de podurile șubrede, greu de accesat, treptele abrupte și lipsa infrastructurii pentru cărucioare sau biciclete.

„Deja proiectul La Terenuri și ce facem noi e oglinda orașului. Discutăm despre calitatea spațiului public și locuirea cât mai relaxată în oraș. Și dacă vorbești de o bucățică de aici, defapt reprezintă o problemă mai largă. Oricând revenim la niște probleme de aici, lipsa spațiilor verzi, locurile de parcare, ele sunt valabile pentru tot orașul.”, spune Lala Panait, facilitator în cadrul acestui proiect.

Instalațiile inaugurate fac parte dintr-un proiect mai extins, realizat în perioada 15 ianuarie – 30 mai 2018, care a constat într-o cercetare sociologică privind nevoile cartierului și zonei La Terenuri, două lucrări de street art pe pereții garajelor de-a lungul Aleii Pârâului cât și animarea podețului de legătură, ateliere pentru copii, târg de bunătăți locale, dezbatere privind prezentul, viitorul și perspectivele zonei, de la nevoi de bază la proiecții de dezvoltare locală și implicare comunitară, și atelierele de soluții de peisagistică și arhitectură.

„Proiectul și-a dorit sa aducă împreună cât mai multe persoane care locuiesc în blocurile din zonă, cu scopul de a păstra și valorifica cât mai mult din spațiul verde din zonă. Suntem în cel mai populat cartier și se poate investi mult mai mult aici.”, spune Maria Corrieri, voluntară în Grupul de inițiativă pentru Mănăștur.

În cazul în care ar fi redat ca spațiu pietonilor și mașinile parcate abuziv acolo ar fi relocate în spații mai adecvate, mănășturenii din apropierea pârâului și-ar dori bănci de șezut, podeț peste albia pârâului, pistă de alergat și pentru bicicliști, mese amenajate pentru șah/dame și spații verzi îngrijite și primitoare.

„Este foarte importantă partea de experimentare, pe care o încurajăm prin Fondul de Inovare, care permite de fapt o dezbatere mult mai avansată despre ce ne imaginăm pentru buna dezvoltare a orașului și ce energii reușim să catalizăm pentru asta. Testăm ceva, încercăm să învățăm din aceste activități și spunem fiecare cum vedem că s-ar putea replica sau scala.

Ceea ce au reușit echipele de clujeni din Mănăștur și Mărăști în doar câteva luni este un semnal pozitiv atât pentru dezvoltarea spiritului civic de cartier, cât și pentru schimbările culturale despre cum ne putem utiliza spațiile din spatele blocurilor. Urmează să prezentăm Primăriei Cluj-Napoca un raport și o serie de recomandări pentru acțiuni viitoare bazate pe rezultatele acestui proiect”, spune Anamaria Vrabie, coordonator din partea Fondului pentru Inovare, fond care a susținut și a co-finanțat proiectul.

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.