Electric Castle vs. Untold: care festival este mai sustenabil?

304

Electric Castle se află deja în top 10 al festivalurilor cu cele mai eficiente programe de sustenabilitate din Europa. Începând de la cea de-a doua ediție, festivalul de la castelul Bánffy are o componentă ecologică tot mai puternică, fiind nominalizat anul trecut la categoria Green Operations a European Festival Awards.

Dincolo de premii, însă, e mai importantă schimbarea de mentalitate: Cred că nu putem schimba totul din prima, ci pornind de la ceea ce poate face fiecare. Ne folosim de statutul de influencer al Electric Castle și transmitem aceste valori celor de aici, sperând ca ei să le transmită mai departe în grupurile lor. Dacă cel puțin zece oameni care au interacționat cu noi au luat ceva acasă și povestesc altor trei oameni, eu sunt mulțumită”, consideră Nicoleta Cîrjan, coordonator de mediu la Electric Castle și preşedinte al organizației MaiNoi.

Cu siguranță, programele de acest fel au un impact mult mai mare și pot aduce Clujul în avangarda mișcării Zero Waste și a economiei circulare, depășind sfera închisă a  festivalurilor. Deschiderea față de inovare și cultură ecologică pe care o intermediază evenimente de anvergură precum Electric Castle sau Untold, dar și adoptarea hotărâtă a unor politici de tipul renunțării la paie accelerează un proces care va ieși inevitabil din zona festivalurilor de muzică, depășind în mod inovativ rezistența la schimbare.

Anul acesta, la Electric Castle a fost implementată politica „No Straws” (fără paie pentru băuturi), precum și strategia Zero Waste cu un obiectiv de reciclare de 80%. De asemenea,  fost inaugurată prima scenă bazată pe energie solară și cinetică din România și este al patrulea an în care se desfășoară campania Eco Ambassadors, prin care sunt selectați bicicliști care să vină cu bicicleta la Electric Castle de la cel puțin 250 de km, pentru a crește nivelul de conștientizare a beneficiilor transportului alternativ.

Între Electric Castle și Untold există o concurență destul de bine-definită. Recent, a fost realizat chiar un studiu independent care analizează diferențele referitor la prețuri, line-up, măsura în care participanții ar recomanda festivalul unor prieteni și inclusiv impactul ecologic perceput de aceștia.

Cercetarea realizată de către conf. univ. dr. Ovidiu I. Moisescu de la Facultatea de Știinţe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB arată că impactul ecologic (asupra mediului) perceput al festivalurilor (…) este perceput în mai mare măsură ca fiind negativ, în cazul ambelor festivaluri, situație explicabilă prin faptul că ambele exploatează potențialul unor mari spații verzi pentru desfășurare. Totuși, percepția în cazul EC este mai puțin negativă, media răspunsurilor participanților săi fiind poziționată mai sus pe scala de răspuns utilizată (3,62), comparativ cu media răspunsurilor participanților Untold (3,30). Acest fapt se datorează probabil implementării și promovării programelor etichetate ca ”Eco” (”Zero Waste”, ”Eco Ambassadors”, ”Eco Games” etc.) în cadrul EC. Studiul poate fi descărcat aici.

Crearea unei competiții informale între cele două mari festivaluri ale Clujului, bazată pe un schimb de bune practici în sensul creșterii percepției pozitive asupra impactului ecologic al festivalurilor este o perspectivă ce merită explorată și o provocare pe care o lansăm acum, în apropierea festivalului Untold (2-5 Aug.). Ștacheta e sus, dar mai este de lucru.  

Referințe

electric-castle-logo
  • Bonțida, județul Cluj
  • 17 iulie 2024
  • 21 iulie 2024

Unul dintre singurele festivaluri din Europa unde muzica și petrecerile nu se opresc. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentAtelier participativ la Cluj: “Cetățenii știu cel mai bine care sunt nevoile lor”
Articolul următor#FărăPenali, cu Anda de la mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.