Clujul viitorului: pe eBike la Jazz in the Park

142

Așa cum ne-am obișnuit, hamacele, păturile, dar și bicicletele au fost nelipsite la cea de-a șasea ediție Jazz in the Park, ce s-a încheiat duminică.

Din 2014, Bosch aduce la festival biciclete electrice care pot fi testate gratuit. Pentru 15 minute, cei curioși au putut să încerce una dintre cele 6 eBike-uri cu motoare produse la Jucu, ce pot atinge o viteza de până la 25 km / oră.

În zona de biciclete din Parcul Central, trecătorii aruncă un ochi, se opresc să vadă despre ce e vorba și intră în discuții cu organizatorii. Unii sunt mai interesați de detalii tehnice, alții abia așteaptă să le încerce. Dar în general, „oamenii sunt extrem de entuziasmați. Vin curioși, testează bicicleta și se întorc cu un zâmbet mare de tot”, ne spune Oana Nica, coordonator de comunicare la Bosch Cluj. În medie, cam 100 de persoane au dat câte o tură prin parc în fiecare zi de festival. Pentru cei mai mulți e prima dată când încearcă o bicicletă electrică și este o experiență diferită, mai adaugă Oana.

După o mini-tură prin parc, aflu că unitățile electronice de control ale bicicletelor sunt produse la Jucu, la 25 de km de Cluj, unde Bosch a deschis în 2013 una dintre cele mai moderne unități de lucru ale grupului.

Bicicletele au 4 moduri de funcționare, putând fi utilizate și ca modelele obișnuite. Magia se întâmplă la activarea sistemului de propulsie, alimentat printr-un acumulator. Principala diferență față de o bicicletă mecanică este asistența la pedalat, care oferă posibilități de mobilitate ridicată față de factori precum condiția fizică a ciclistului sau înclinația terenului.

Bicicletele ating o viteză de aprox. 25 km pe oră cu minim efort, ceea ce uneori depășește viteza mașinilor în trafic dimineața.

„Avem colegi care vin zilnic cu bicicleta la lucru spre Jucu”, ne împărtășește Oana, deși condițiile actuale nu sunt ideale. Păstrând o notă optimistă, e un fapt curajos și încurajator în același timp, dacă ne gândim ce impact ar avea existența pistelor de bicicletă asupra celor care momentan nu îndrăznesc să lase mașina acasă. Iar pe o bicicletă electrică, un traseu de tip navetă ar putea fi realizat chiar și de către cei care consideră nu au o condiție fizică adecvată pentru a parcurge zilnic o astfel de distanță.

Deși componentele electronice sunt produse la Jucu, acestea sunt livrate clienților producători de biciclete, urmând un circuit internațional. De altfel, piețe de desfacere precum Olanda, Belgia sau Danemarca sunt mult mai pregătite să le primească. În Cluj-Napoca, pistele de bicicletă sunt trasate minimal, cu întreruperi cel puțin intrigante, ceea ce face din ciclism un sport extrem, cu orice bicicletă.

La cortul Bosch se face și puțină educație asupra siguranței: nimeni nu ia bicicletă fără cască de protecție și programul se încheie la lăsarea serii. Alte activități derulate de Bosch România pentru un Cluj mai verde includ plantări de copaci, în fiecare primăvară, precum și acțiuni de colectare de deșeuri desfășurate la Tarnița și la Smida, în Apuseni, o altă oază a jazz-ului în aer liber. Următoarea acțiune va avea loc pe 28 iulie, urmând ca detaliile să fie anunțate în curând.

Referințe

jazz-in-the-park
  • Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, Aleea Muzeului Etnografic, Cluj-Napoca

Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentUn alt fel de festival în Amsterdam, pentru orașe mai bune
Articolul următorExpediție urbană în Amsterdam, un oraș pentru oameni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.