Cluj Smart City invită cetățenii la definirea ‘orașului inteligent’

71
Un oraș inteligent este și un oraș verde. Foto: Nicu Cherciu

Începând de luna trecută, ARIES Transilvania și Cluj Hub organizează o serie de întâlniri sub titulatura ‘Smart City Meet-Up’, întâlniri care au scopul de a da posibilitatea tuturor persoanelor interesate să-și spună părerea despre subiectul ‘Cluj Smart City’, urmând în urma discuțiilor să fie propusă Municipalității o viziune participativă despre ce ar însemna ca orașul Cluj sa fie un oraș inteligent.

“Dorim să stimulăm participarea activă, gândirea critică, conștientizarea și înțelegerea conceptelor legate de orașul inteligent. Finalitatea discuției va fi un set de propuneri concrete pe baza cărora creativii prezenți să poată contura identitatea vizuală și firul narativ al proiectului.”, spun organizatorii Smart City Meet-Up în invitația către clujeni de a participa la aceste întâlniri.

Smart City Meet-Up la Cluj Hub.
Smart City Meet-Up la Cluj Hub.

Participanții la primele întâlniri (trei până acum) au identificat un oraș ‘smart’ ca fiind în primul rând un oraș care face viața cetățenilor săi mai ușoară, oferind o mai buna calitate a vieții. Printre alte idei discutate, un oraș deștept ar trebui și sa aibă o abordare de jos în sus a problemelor orașului, să ofere accesibilitate și participare și să utilizeze resursele disponibile într-un mod eficient. De asemenea, participanții au fost de acord că trebuie evitată transformarea conceptului de ‘smart city’ într-o “altă platformă” care doar să adune niște “aplicații”.

ARIES Transilvania/iTech Transilvania Cluster și Cluj IT, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare, sunt implicați în actualizarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, respectiv realizarea Strategiei de Smart City Cluj-Napoca. ARIES Transilvania folosește în proiectele sale o abordare de tip Inovare Deschisă 2.0 (Open Innovation 2.0) dorind să implice cât mai multi actori, inclusiv cetățeni, mai ales în inițiativele care vizează comunitatea din care facem parte. Din acest motiv, sub coordonarea unui specialist în comunicare (Diana Ciorba), i-am rugat pe colegii de la Cluj Hub să ne sprijine în convocarea acestor ‘Smart City meet-ups’, în cadrul cărora să lucrăm la elaborarea identității vizuale și a mesajelor de comunicare care țin de proiectul de Smart City și în care sunt implicați specialiști din acest domeniu.”, spune Bianca Muntean, director executiv ARIES Transilvania.

Dorim ca din cadrul întâlnirilor cu specialiști din diferite domenii, care sunt în mod natural preocupați de subiect, și vin din inițiativă proprie la întâlniri, ideile care rezultă să fie relevante și practice. Prin aceste întâlniri am deschis cercul tuturor persoanelor care vor să își comunice opinia, astfel încât ei să nu mai fie descurajați de transmiterea unui text în scris, sau de completarea un chestionar. Sinergia de idei ce se creează în cadrul întâlnirilor este mai consistentă, mai productivă la nivel de concepte, propuneri, idei. Noi trimitem concluziile către Municipalitate și de acolo ele se vor prelua pentru înglobarea în strategia locală de ‘smart city’, la nivel de comunicare”, spune Diana Ciorba, unul dintre moderatorii acestor întâlniri.

Discuțiile pe tema ‘Cluj Smart City’ vor continua, următoarea întâlnire find stabilită pe joi, 21 decembrie, la sediul Cluj Hub, strada Regele Ferdinand nr. 22-26, la etajul 3 din interiorul centrului comercial Central, unde toți cei interesați sunt invitați să participe și să propună măsuri concrete pentru conceptul de oraș inteligent.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentProtestul magistraților: ‘Siguranța cetățeanului este pusă în pericol și cetățeanul onest va avea de suferit’
Articolul următor‘Vă Vedem’. De la o formă de protest la o agoră civică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.