Ce poate Clujul învăța de la alții: ce poate învăța Clujul de la Oradea

687
Centrul Oradei. Sursa: infoOradea.ro

Ce poate Clujul învăța de la alții

Un raport recent al Băncii Mondiale (raportul poate fi accesat aici: http://wrld.bg/72C330dv4Kb) arată că orașul Cluj este unul din cele mai performante din România și din UE (este al 3-lea oraș din UE în ceea ce privește ritmul de creștere economică). Conform raportului, cam 15.3% din români s-ar muta în Cluj dacă ar avea opțiunea. Lucrul acesta ne gâdilă ego-ul colectiv dar ar trebui să ne și responsabilizeze. Adevărul este că sunt încă multe de făcut până când Clujul va deveni o capitală cu adevărat europeană. Ca atare, ne-am gândit să pornim o serie de articole intitulată: “Ce poate Clujul învăța de la alții”. În această serie nu ne uităm la exemple științifico fantastice à la Stockholm, Copenhaga sau Amsterdam ci la exemple de bună practică de la noi din țară. Dacă știm să deschidem ochii vom vedea că nu a inventat Clujul apa caldă și nici nu a găsit întotdeauna cele mai bune soluții la problemele cheie cu care se confruntă orașul.

În această ediție ne vom uita la Oradea, ce are probabil cea mai bună administrație locală din România, și la lecțiile pe care Oradea le poate da Clujului.

Ce poate învăța Clujul de la Oradea

Lecția 1. Oradea a reușit construcția a două centuri ocolitoare pe fonduri UE – una prin intermediul POS Transport 2007-2013 și una prin intermediul POR 2007-2013. Întreg traficul greu a fost scos în acest fel în afara orașului, degrevând centrul urban de toate tirurile ce fac tranzitul spre Vama Borș. Clujul încearcă acum construcția Centurii de Sud a orașului cu fonduri europene și ar trebui să caute finanțare și de la bugetul de stat pentru alte câteva proiecte majore prevăzute în Planul de Mobilitate și în Planul Urbanistic General.

Centura de Sud a Oradei. Sursa: bihon.ro
Centura de Sud a Oradei. Sursa: bihon.ro

Lecția 2. Oradea este printre singurele administrații locale din România ce au reușit să facă expropieri pe cauză de utilitate publică, pentru dezvoltarea unor proiecte de importanță majoră pentru oraș. Direcția de Patrimoniu a Oradei are deja experiență vastă în acest domeniu și ar putea fi studiu de caz pentru mai toate primăriile mari din țară.

Sursa: ebihoreanul.ro
Sursa: ebihoreanul.ro

Lecția 3. Oradea este printre puținele orașe din țară ce a aplicat Legea 422/2011 privind Protejarea Monumentelor Istorice și Legea 153/2011 privind reabilitarea clădirilor pentru a reabilita și a reduce la strălucire centrul vechi al urbei. Administrația a comandat încă din 2009 un Studiu de Fațade pentru a avea o abordare integrată de intervenții asupra clădirilor din centrul vechi.

Sursa: Google Images
Sursa: Google Images

Lecția 4. Oradea a reuși să scape de mult de garajele de cartier, ce au fost înlocuite cu parcări înierbate în aer liber, spații verzi, spații de joacă pentru copii și terenuri de sport. Mai mult, administrația are o politică unitară privind parcările în oraș, cu un focus pe eliminarea parcărilor din centrul vechi (ce se dorește a fi redat pietonilor și bicicliștilor) și creare de parcări cu plată.

Sursa: Google Maps

Lecția 5. Oradea este probabil singurul oraș mare din Romania care și-a dezvoltat propriul sistem de parcuri industriale. Acolo unde au fost construite parcuri industriale, acestea au fost de obicei construite de către consiliile județene. Oradea are în administrare deja 3 parcuri industriale, unde au atras investiții de peste €250 milioane. Mai mult această infrastructură de business este în continuă expansiune.

Sursa: adlo.ro
Sursa: adlo.ro

Lecția 6. Oradea are piste pentru bicicliști care nu numai că parcurg tot orașul dar fac și legătura cu localitatea Berettyoujfalu, de peste graniță. Lungimea rețelei de piste pentru bicicliști este aproximativ 47 km.

Sursa: oradeapress.ro
Sursa: oradeapress.ro

Lecția 7. Oradea este printre puținele orașe din România cu o strategie clară de extindere a spațiilor verzi din oraș, cu scopul de a aduce cât mai mulți oameni la mai puțin de 350 metri de un spațiu verde.




Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentUtilizarea temporară a spațiilor vacante din Cluj. Proiectul REFILL. Sau cum să scrii povești și să pleci.
Articolul următorJoia Vânătă. Coptul de vinete, pretext pentru legături comunitare

6 COMENTARII

  1. Eu as da toate chestiile pur materiale cu care vine Oradea, pe un meci pe Cluj Arena sau CFR, o gradina botanica sau un ‘Institut al Inimii’ … dar astea nu se pot cumpara sau obtine cu bani europeni.

  2. Sunt un clujean care merge o data la 3 luni la Oradea pentru cateva zile. Pot sa confirm ca schimbarea e vizibila si constanta in ultimii cativa ani. Administratia lor e de apreciat pentru ce a facut acolo. Am stat in mai multe zone a orasului si de fiecare data m-a surprins cat de aproape gasesc un parc de mers cu copiii. Iar centura e ceva la care Clujul doar viseaza in acest moment.

  3. Florinel este dovada vie ca in Oradea primarul are de luptat si cu mentalitatea multor oradeni care se opun la orice se face, fara a avea o motivatie, doar asa sa fie contra. In aceasta categorie intra si d-l Mang , presedintele PSD din Bihor care in urma ca cativa ani , in intelepciunea lui a declarat public ca a primit bani de la partid pentru a se opune unui proiect foarte important pentru oras. De ce? Pentru ca Bolojan e liberal, si decat sa se faca ceva de catre un PNL-ist mai bine sa nu se faca nimic. Si nu pentru ca PSD-ul ar face ceva , doar sa nu faca nici altcineva. Astept o confirmare de la cineva care in ultimii 6 ani nu a mai fost la Oradea si sa observe schimbarile facute in oras pe care unii le vedem dar pentru altii se pare ca nu exista. Problema generala in Romania este ca daca vrei sa faci un lucru bun trebuie sa-l faci cu forta, altfel nu vei fi lasat sa-l faci, in primul rand de unii dintre beneficiari. De aceea in dictatura s-au facut cele mai multe lucruri importante in tara asta. Un alt aspect ce nu a fost mentionat in articol este siguranta pe care o ai cand circuli pe strazi, la orice ora datorita rezolvarii problemei cu cainii comunitari, pe care nu-i mai intalnesti pe strazi. In sfarsit orasul parca incepe sa se trezeasca la viata prin faptul ca se face ceea ce trebuie sa se faca, si s-a inceput scoaterea din ceata pe care a pus-o pe oras fostul primar Petru Filip.

  4. 1. Deal Calvaria – reparatia costa mai putin decat banii europeni atrasi. Desi un esec, intr-adevar cu alunecarea de teren care a afectat doar vreo 10-15% din lucrare, inca iese pe plus la bani atrasi si strict pe acest proiect.
    2. Nu e drum expres, e doar o strada noua de legatura. Limita e tot 50 kmph. Nu a fost asa de scump, mai ales tinand cont de relief si de pasaje (unul chiar de peste 160m lungime) si a fost tot pe bani europeni. Treaba cu remiza CFR se rezolva pana la finalul anului, iar alta concurenta politica (UDMR la CJ Bh) plateste chirie pt sediul unei institutii cu 2 camere 40.000 eur / an.
    3. Piste de biciclisti sunt in comparatie cu alte orase mai bine. Nu e Olanda, intr-adevar, dar e mai bine ca-n Teleorman. Mai trecuie extinse, interconectate, samd, inca e de lucru, dar e mai bine ca-n alta parte a aceleiasi tari, Romania.
    4. Piata unirii reamenajata e frumoasa. Nu trebuie sa fie padure care sa mascheze obiective turistice, ci cladirile monument trebuie sa fie vizibile (la fel cum ar trebui taiati si din copacii din jurul Palatului Baroc). S-au plantat mai multi alti arbusti mai mici in schimb insa.
    5. Parcarea din Independentei ai dreptate – cam e un esec.
    6. Centrala pe gaz de 50 demilioane, chiar face bine fata. Sunt intreruperi de apa calda si caldura, adevarat, dar din cauza ca orasul e spart si asta din cauza ca retelele ce aveau pierderi de 50% (!) se reabiliteaza ca sa nu mai platim noi oradenii pret dublu la caldura.

  5. nah hou…numa incet, numa incet :))))))

    mai intii..imi place asta cu probabil:))))

    apoi…ati lasat pe dinafara o mie de mari realizari negative ale minunatei administratii… cum ar fi cele aproape 2 mil de eur..bagate in amenajarea superba si cretina a dealului ciuperca..care apoi a luat o la vale si care se repara acum pe banii fraierilor ce sintem… un minunat drum expres, scump ca boala..care se opreste intr-un gard ce apartine cfr si care cfr acum va lua 50 demii eur pe an pt a inchiria citiva metri de pamint necesari pt a putea termina minunatul drum; piste de biciclisti superbe..atita ca daca doi biciclitsi trec unu pe linga altul pe marginea crisului, unu va pica in crish; piaza unirii reamenajata, taiati toti copacii din ea si folosite materiale de calitate superioara ce crapa dupa primerel 4 luni; groapa marianeler din centru inde minunata administratie s-a apucat sa faca parcare subterana da cam intra apa din crish si de nu stiu citi ani sta groapa acolo superba; taiatul a tot ce este verde, ca asa e frumos, betonam tot, tragem linii de parcare si luam bani pe ele. centrala pe gaz de 50 demilioane sau cit, care nu pre aface fatza si iarna crapi in casa de frig la pret de hotel de 5 stele, iar vara nu ai apa calda, in timp ce orasu e spart si re-spart, ca doar asa e frumos.

    ar fi bine sa va documentati un pic, nu doar sa aberati frumos :)))

    • Orasul e spart pentru ca se fac lucrari, e normal! Caldura de la oras in Oradea a fost tot timpul destula si ieftina in comparatie cu alte localitati! Dealul Ciuperca a fost un vis frumos, intentii bune si ma bucur ca se continua lucrarile! Iar faza cu locurile de parcare e cea mai buna, oamenii isi asumau pana acum locuri de parcare pe simplul fapt ca locuiau acolo si ii blamau pe cei care indrazneau sa parcheze in locul lor! Asa ca, acum, macar au o dovada ca e locul lor de parcare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.