Autogara 2.0

696
Idee pentru transformarea Gării Mici în Autogară
Idee pentru transformarea Gării Mici în Autogară

Într-un articol anterior discutam de nevoia regândirii autogării Clujului și crearea unui nod logistic în jurul Gării CFR. Din momentul în care am scris noi articolul au apărut tot felul de alte idei, propuneri și zvonuri. Se vorbește despre transformarea Gării Mici într-un spațiu pentru artă și cultură (ceea ce nu ar fi un lucru rău); se mai spune că parcela de lângă Gara Mică ar fi cumpărată de un supermarket pentru o investiție; și, se vorbește și de transformarea acestei zone în noua Autogară a Clujului.

Dacă ceea de-a treia opțiune va deveni realitate, noi am elaborat o randare, un exercițiu de imaginație privind modul în care ar putea arăta o posibilă autogară.

Cum arată Gara Mică acum
Cum arată Gara Mică acum
Idee pentru transformarea Gării Mici în Autogară
Idee pentru transformarea Gării Mici în Autogară

Spuneți-ne și nouă cum credeți voi că ar trebui regândită gara mică:

  1. Spațiu pentru artă și cultură;
  2. Spațiu comercial;
  3. O nouă autogară;
  4. Un nou spațiu public urban;
  5. Altceva: detaliați vă rugăm.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentClujenii sunt cei mai longevivi orășeni din România
Articolul următorUtilizarea temporară a spațiilor vacante din Cluj. Proiectul REFILL. Sau cum să scrii povești și să pleci.

10 COMENTARII

  1. Spatiul este prea mic pentru autogara, avand in vedere limita de siguranta feroviara de 20 m de la calea ferata. Chiar daca vor fi dezafectate doua sau trei linii in gara mica, nici atunci nu este indeplinita conditia legala (..20 m). Nu exista spatiu suficient pentru manevra, mai ales la autobuzele mari (.. sau cu remorca).

  2. Ar fi o idee să fie autogară, chiar o idee bună. Problema e spațiul limitat. În randare sunt eliminate cîteva linii de tren dintre peroane, acelea nu mai sunt folosite? Nu vor fi folosite niciodată? În țări mai dezvoltate există trenuri rapide care au linii dedicate speciale și care s-ar putea să nu oprească în Cluj, nu s-ar putea implementa așa ceva pe viitor și să fie nevoie și de liniile din gara mică?
    A doua problemă e accesul. Nu e vorba de faptul că nu se poate face o rampă de la drum, e vorba de capacitatea de rulaj de autobuze/vehicule mari în zonă. Trece o singură bandă pe acolo și are sens unic, datorită liniilor de tramvai nu cred că e loc de un giratoriu. O autogară ar putea fi făcută pe partea cu Dedeman la ieșirea din spatele gării unde se poate ajunge ușor și există și spațiu.

  3. Ar fi ideala ca autogara. Spațiu ptr. arta la etaj. Ai acces facil la stația CFR și CTP. Actuala autogara a fost proiectata de un ins cu mintea odihnita, dar are scuza ca exista o autogara în Mărăști.

  4. Ideal ar fi autogară. Dar sunt mai multe intrebări practice aici:
    – este dacă este spațiu suficient pentru asta? probabil că autobuzele ar fi parcate între curse în spațiul actualei autogări, și aici ar veni doar pentru îmbarcare/debarcare, dar se poate face ușor acest flux de mașini?
    – cum s-ar face accesul mașinilor, ținând cont de străzile pe care trebuie să vină/plece? (ex. Horea, Calea Baciului etc)
    – la un plan pe termen lung al transportului feroviar, e fezabil ca să se desființeze liniile din gara veche, conform randării?
    – cât ar costa o astfel de ramenajare față de a implementa o modalitate mai facilă de transfer la actuala autogară (pasarelă acoperită, cu benzi rulante eventual, ca să ușureze deplasarea celor cu bagaje).

    Deci un subiect complex, care nu poate fi discutat cu concluzii realiste doar așa, la nivel de păreri și opinii, ci sunt foarte multe detalii de analizat.

  5. zona trebuie regandita total, de la pasajul nou facut (prin care au trecut 4 persoane in 24 H…bravo primarie) la gara mica (nefolosita…) pana la spatiul fostului tehnofrig (cel pt spatiu comercial …),

    zona trebuie schimbata total…lipsa de viziune a edililor pentru un nod metropolitan a dus la congestionarea ei

      • Cateva sute de metri sunt un kilometru. Incearca sa parcurgi cu un troller sau cu bagaje voluminoase pe trotuare de proasta calitate si cu denivelari, pasajul peste sine. O autogara este binevenita ori la gara mica ori pe terenul liber de langa Dedeman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.