Atelier participativ la Cluj: “Cetățenii știu cel mai bine care sunt nevoile lor”

89

Primăria Cluj-Napoca a organizat marți, 24 iulie, un atelier în cadrul procesului de bugetare participativă pe 2018, ce a demarat pe 16 iulie, și a cărui prima etapă, depunerea de proiecte, se va încheia pe 19 august. În acest context, cetățenii au fost invitați la atelier pentru a se informa și pentru a discuta despre cum se pot depune proiecte pentru oraș, prin procesul de bugetare participativă.

“Bugetarea participativă pornește de la premiza că cetățenii știu cel mai bine care sunt nevoile lor și urmând un proces care are un regulament în spate, la finalul acestui proces, vor decide cheltuirea unei părți din bugetul public în vederea realizării unor obiective de investiții de interes comunitar”, a anunțat în debutul atelierului, Florin Moroșanu, facilitatorul discuțiilor.

foto: Marius Jurca

În cadrul atelierului au fost organizate mese de lucru specializate pe cele 6 domenii din cadrul procesului: alei, trotuare și zone pietonale, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice, infrastructură educațională și culturală, orașul digital.

În jurul mesei de mobilitate s-a discutat despre controlul accesului mașinilor pe străzile pietonale, prin realizarea de zone de loisir lărgite, dotate cu mobilier urban, care să lase doar o singură bandă de acces pentru mașini pe străzi, similar proiectului de reamenajare a străzii Emile Zola.

O altă idee principală discutată în cadrul mesei de mobilitate a fost introducerea de biciclete electrice în cadrul programului Cluj Bike, biciclete care ar facilita mobilitatea înspre zonele de deal ale orașului.

Masa de spații verzi a reținut ca idei restructurarea spațiilor verzi dintre blocuri, realizarea de acoperișuri verzi, demolarea garajelor și realizarea de parkinguri subterane.

În cadrul mesei de amenajare a spatiilor publice s-a discutat despre reorganizarea Piețeti Marăști (desființare de gherete, creare de spații de joacă, spații verzi și piste de biciclete), a zonei Expo Transilvania (redare spații pentru pietoni), a Pieței 1 Mai (reorganizare zonă, locuri de joacă, reorganizarea circulației, verificarea situației juridice a spațiilor verzi), Bulevardul Muncii (inventarierea zonelor industriale și dezvoltarea lor, facilități pentru locuitorii din zonă).

La Masa pentru orașul digital au venit propuneri legate de investiții în infrastructura digitala (senzori pentru date), accesibilitate pentru persoane cu dizabilități (hartă sonora), necesitatea unei aplicații pentru stabilirea prețurilor pe piața imobiliară pentru diverse zone, pe baza unui algoritm ce măsoară calitatea aerului, nivelul de zgomot, curățenia, siguranța zonei și s-a discutat despre un concept de “Living Lab”, adică o zonă dedicată avantgardei digitale. S-a menționat și că Primăria nu ar trebui atât să facă aplicații, ci mai degrabă să ofere datele necesare pentru cei ce vor să creeze aplicații.

Participanții la Masa dedicată infrastructurii școlare și culturale au discutat despre reabilitarea spațiilor neutilizate ale școlilor și dotarea lor cu mobilier urban și cu aparate de sport și realizarea de diferite investiții specifice în cadrul instituțiilor de învățământ (ex: realizarea unei sere in cadrul Colegiul Tehnic Anghel Saligny, mansardare la Liceul Tiberiu Popoviciu etc.).

În cadrul procesului de bugetare participativa vor mai avea loc astfel de întâlniri, conform reprezentanților Primăriei, care invită clujenii să urmărească pagina de Facebook Bugetare participativă, unde va fi anunțat următorul atelier.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentNoi străzi pentru oameni, în curând la Cluj
Articolul următorElectric Castle vs. Untold: care festival este mai sustenabil?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.