Amsterdam către clujeni: este orașul tău pentru oameni sau pentru mașini?

190
Mobilitate în Amsterdam. Foto: copenhagenizeindex.eu

“Este orașul tău pentru oameni sau pentru mașini?”, este întrebarea pe care Cornelia Dinca, fondatoarea inițiativei Sustainable Amsterdam, o propune pentru dezbatere participanților la Cluj Innovation Days 2018, pe 24 mai. La Cluj, Cornelia va prezenta cum Amsterdam a reușit să se reinventeze dintr-un oraș al mașinilor, într-un oraș care conectează oamenii.

Cornelia s-a îndrăgostit de Amsterdam acum 6 ani și a decis să rămână acolo, urmând un master în planificare urbană la Universitatea din Amsterdam. Studiind orașul a descoperit că Amsterdamul, aflat acum în top 3 al orașelor cele mai prietenoase pentru bicicliști din lume, nu a fost dintotdeauna orașul plin de viață de acum, ci nu foarte demult în trecut, era un oraș deconectat datorită mașinilor și a planificărilor urbane greșite.

Amsterdam în anii 1960 – 1970, față de acum

Între anii 1960 și 1970, orașul avea o viziune urbană împrumutată de la americani, străzi și piețe utilizate anterior pentru interacțiunea publică, au fost transformate în autostrăzi și locuri de parcare, comunitățile deconectate, iar numărul de accidente rutiere și decese a crescut. Așa că locuitorii au cerut schimbarea și întoarcerea la un oraș mai viabil.

Protest pe bicicletă în Amsterdam, în 1979. Foto: bicycledutch.wordpress.com

A fost nevoie de un deceniu de campanii, demonstrații și acțiuni de gherilă, dar în cele din urmă activismul amsterdamerilor a dat rezultate, administrația începând în anii ’80 să schimbe puterea de la oamenii din mașină la cei din afara mașinii, de exemplu, prin crearea unei viziuni pentru o rețea de biciclete.

Amsterdam azi. Aproape 70% din călătoriile din Amsterdam sunt pe jos și pe bicicletă.

Orașul de acum este rezultatul a patru decenii de transformare incrementală, dintr-un oraș care încerca să servească tehnologiei, într-un oraș care servește oamenii. Astăzi, aproape 70% din călătoriile din Amsterdam sunt realizat pe jos și pe bicicletă, dând orașului un suflu viu, vibrant.

“În activitatea mea cu delegații internaționale care vin la Amsterdam pentru a afla cum pot face orașele lor mai durabile și mai inteligente, le arăt deseori cum acest flux de interconectare este deja o realitate aici în Amsterdam. Nu se realizează prin intermediul unor mașini conectate prin tehnologie, ci prin intermediul unor persoane conectate”, spune Cornelia Dinca.

Află mai multe despre modul cum Amsterdamul a devenit un lider al orașelor ‘smart’, folosind noile tehnologii pentru a spori conectivitatea urbană existentă, la Cluj Innovation Days 2018, în cadrul panelului Urban Talks de joi 24 mai, înregistrare aici.

Referințe

cluj-innovation-days

Cluj Innovation Days este un eveniment anual dedicat încurajării inovației și antreprenoriatului. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentVideo mapping pe fațada Bisericii Sfântul Mihail, cu cele mai importante momente din viața de zi cu zi a Clujului
Articolul următorSpectacol pe versurile și melodiile ABBA, pe 1 iunie, la Sala Polivalentă

1 COMENTARIU

  1. Sa nu uitam ca in Amsterdam se circula foarte bine pe apa. Exista mijloace de transportr in comun foarte eficiente pe apa. In Cluj este mai putin posibil acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.