Info Cluj: Inițiativă civică

#FărăPenali, inițiativa cetățenească ce-și propune limitarea accesului condamnaților penal la funcții publice, a demarat strângerea de semnături

Publicat de , sâmbătă, 31 martie 2018, 1 comentariu, 186 vizualizări

Foto: Marcel Piroșca

Fără Penali în Funcții Publice” este o inițiativă cetățenească ce-și propune modificarea Constituției astfel încât persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, să nu mai poată fi alese în funcții publice, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

Printre cei 19 membri ai comitetului de inițiativă, fac parte scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Șora, pianistul Dan Grigore și președintele asociației Colectiv. Startul strângerii de semnături a fost dat sâmbătă, 31 martie, urmând ca această campanie să se încheie la toamnă.

Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”, este propunerea principală a inițiativei.

Campania de strângere de semnături #FărăPenali a demarat și la Cluj, sâmbătă, 31 martie. Foto: Marcel Piroșca

În Cluj, inițiativa își propune strângerea a minim 20.000 de semnături (din totalul de 500.000 necesar la nivel național). După strângerea numărului necesar de semnături, listele,  împreună cu proiectul și expunerea de motive se vor înregistra la Parlament, inițiativa va intra în procedură parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat, urmând ca după această etapă să fie organizat un referendum.

„Avem de strâns, dragi clujeni, minim 20.000 de semnături (din totalul de 500.000 necesar la nivel național), ca să demonstrăm copiilor noștri și întregii lumi că știm să apelăm la instrumente democratice pentru a ne asigura un viitor mai bun și o societate mai puternică! Vă așteptăm în stradă în număr cât mai mare. Fiecare semnătură contează! Pe site-ul farapenaliinfunctiipublice.ro găsești o listă cu reprezentații fiecărui județ, contactează-l pe cel din orașul tău dacă vrei să știi în ce zonă se strâng semnăturile sau unde este amplasat cortul.”, spun organizatorii pe Cluj ai inițiativei.

Inițiativa #FărăPenali are șansa de a transmite un semnal foarte clar clasei politice legat de așteptările societății față de aceasta. Foto: Marcel Piroșca

În cazul unei mobilizări cetățenești masive, inițiativa #FărăPenali are șansa de a transmite un semnal foarte clar clasei politice legat de așteptările societății față de aceasta și reprezintă un exercițiu democratic prin care putem, ca societate civilă, să învățăm funcționarea și parcursul unei inițiative cetățenești și să ne obișnuim să folosim această formă de democrație directă și pe viitor.


1 comentariu pentru “#FărăPenali, inițiativa cetățenească ce-și propune limitarea accesului condamnaților penal la funcții publice, a demarat strângerea de semnături”

  1. Balazs Janos spune:

    Cand mai strangeti semnaturi la Cluj?

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.