FOCUS ATELIER, o lună de ateliere și dezbateri despre artă și societate, în martie

Publicat de , luni, 16 februarie 2015, Lasă un răspuns, 249 vizualizări

Focus Atelier, un maraton de ateliere și dezbateri ce chestionează dinamica artă-societate prin practică și dialog.FOCUS ATELIER reprezintă o lună maraton pentru o serie de workshop-uri şi dezbateri care grupează multiple arii artistice. Pe toată durata lunii martie 2015, în Cluj-Napoca, șapte artiști din România și din străinătate vor susține ateliere și dezbateri la care sunt invitați să participe studenți care se pregătesc să profeseze în domenii artistice, artiști ce deja profesează, amatori sau orice persoană interesată de dinamica artă-societate. Tema de investigaţie vizează felul în care arta este implicată social, felul în care arta tratează sau poate să trateze problemele societăţii contemporane şi modul în care arta responsabilizează civic.

Calendarul Focus Atelier:

Ateliere:

 • – 2 martie – 10 martie – „Video social: implicare civică, activism, metode alternative de discurs în filmul documentar”, atelier coordonat de Vlad Petri – Bastionul Croitorilor
 • – 6 martie – 8 martie – „Prezență pe domeniul public”, atelier coordonat de Monotremu – UAD/ Clădirea Roșie
 • – 10 martie – 20 martie – „Tehnici și medode abordate în teatrul politic”, atelier coordonat de David Schwartz – REACTOR
 • – 20 martie – 31 martie – „The Alternative Actors Workshop Series” (Teatru Forum, Deconstrucția Identității, Teatru Sport), ateliere coordonate de George Wielgus, Kurt Murray și Iulia Benze (Reboot the Roots – UK) – Fabrica de Pensule

Dezbateri:

 • – 10 martie – dezbatere deschisă pe tema jurnalismului cetățenesc, a noilor media și a modelelor alternative de discurs susținută de Vlad Petri.
 • – 5 martie – dezbatere deschisă pe tema intervenției urbane și a peisajului urban contemporan susținută de Monotremu.
 • – 20 martie – dezbatere deschisă pe tema artei politice susținută de David Schwartz, urmată de prezentarea Gazetei de Artă Politică.
 • – 31 martie – dezbatere deschisă pe tema Teatrului Oprimaților și a impactului practicilor teatrale în comunitate susținută de George Wielgus, Kurt Murray și Iulia Benze.

Accesul la toate aceste ateliere și dezbateri este gratuit! Participarea la ateliere presupune însă o selecție prealabilă!

Datele limită până la care cei interesați se pot înscrie la workshop-urile Focus Atelier sunt:

 • – 27 februarie pentru Vlad Petri
 • – 3 martie pentru Monotremu
 • – 7 martie pentru David Schwartz
 • – 17 martie pentru The Alternative Actors Workshop Series

 (detalii despre înscrieri găsești aici: https://focusatelier.wordpress.com/cum-te-poti-inscrie/)

De ce Focus Atelier?

Ne propunem ca generând aceste întâlniri să participăm la dezvoltarea profesională a tinerilor care studiază în aceste domenii, să îmbunătăţim experienţa artiştilor care deja exploatează astfel de ramuri şi să extindem circuitul artist producătorpublic consumator, adăugând un element pe care o parte din aceste practici artistice îl revendică, anume pe cel de public creator, public artist, spect-actor.

Focus Atelier e un demers spre democratizarea artei care vizează aducerea practicii artistice la dispoziţia oricărui cetăţean interesat.

Parteneri: British Council, EEA GRANTS, Federația Share, Institutul Cultural Român, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor, Fabrica de Pensule, REACTOR de creație și experiment, GroundFloor Group, Colectiv A, La Terenuri (Spațiu Comun Mănăștur), Universitatea Babeș-Bolyai, Univeristatea de Arte și Design, Facultatea de Teatru și Televiziune, Reboot The Roots, Creștem Idei, B4FILM, SERVUS! Cluj-Napoca, Tramvay Caffe Bistro, Daily Shot.

Parteneri media: Radio România Cluj, Transilvania Reporter, Slicker.ro, Eliberart, cluj.info, ArtAct Magazine.

RECIPROCA e un ONG cultural înființat în 2014 care are ca scop dezvoltarea climatului cultural și creșterea responsabilității sociale prin stimularea și dezvoltarea mijloacelor de educație non-formală pentru tineri; producerea de spectacole și materiale audio-vizuale; contribuția la dezvoltarea numărului consumatorilor de cultură; susținerea implicării tinerilor în activățăți socio-culturale; promovarea identității culturale locale și poziționarea acesteia în contextul european și international.

Scrie un comentariu