Despre Cluj Innovation City, viitorul Silicon Valley clujean

119

1417743_357043481098827_192660570_o

Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbana integrata si unul dintre principalele obiective ale Cluj IT Cluster. Iniţial, Cluj Innovation City îşi propunea să aducă o facilitare a trecerii industriei IT de la una de outsourcing la una bazată pe inovare şi produse proprii (proprietate intelectuală proprie). Pe parcursul anului 2013, proiectul s-a maturizat ca un program cu patru direcţii strategice: sănătate, bioeconomie, IT, energie regenerabilă şi mediu.

Cluj Innovation City este estimat sa ocupe o suprafata de 200 hectare in zona Lomb, din Cluj-Napoca, iar investitia totala este apreciata la aproximativ 300 de milioane de euro, finantarea fiind asigurata din surse combinate. In acest proiect sunt implicate Primaria Cluj-Napoca, universitatile din municipiu si o serie de companii de IT.

Cluj Innovation City este un proiect derulat in parteneriat public-privat de tipul Community Project, managementul CIC fiind asigurat de mediul privat, in timp ce infrastructura va fi realizata cu suportul Guvernului, al Consiliului Judetean Cluj si al Consiliului Local Cluj, se arata in comunicat.

Cluj Innovation City va fi în primul rând un ecosistem de colaborare între instituţii de cercetare şi dezvoltare, autorităţi, companii private şi antreprenori şi mediul academic. Desigur, colaborarea se va dezvolta în contextul de infrastructură specifică partenerilor din proiect: laboratoare, incubatoare de afaceri, spaţii de educaţie, centru de transfer tehnologic, centre de afaceri, spaţii comerciale şi de recreere“, a explicat Lucian Isar.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, infiintata in octombrie 2012, avand ca membri 30 de companii de IT, 3 institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, 8 institutii publice si organizatii.

(^ surse: hotnews.ro si adevarul.ro)

Emil Boc mi-a prezentat proiectul Cluj Innovation City, care sa valorifice capacitatea de cercetare pe care o are Clujul prin numarul mare de universitati si calitatea acestora. Am vazut componentele, care sunt impresionante, si perfect adaptate realitatilor Clujului, una de IT, de sanatate, de energie si una de mediu“, a declarat presedintele României, Traian Basescu (sursa: hotnews.ro).

“Un concept futurist care va fi susţinut de Europa. Un proiect pe care Clujului nu trebuie să îl piardă” a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (sursa: digi24.ro). “Am discutat despre propunerea Romaniei de a dezvolta clusterul tehnologic din Cluj, vad cu cit entuziasm sustine dl presedinte Basescu. Comisia sustine astfel de initiative.” “I-am spus ca s-ar putea sa se puna la dispozitie finantare europeana daca investitiile propuse se inscriu” a mai spus Barroso (sursa: hotnews.ro).

“E un proiect impresionant, care foloseşte toate avantajele pe care Clujului le are, geografice, dar în special pe cele legate de învăţământ. E o idee minunată şi am fost impresionat să aud despre ea”, a explicat Duane Butcher, reprezentant al Ambasadei SUA (sursa: digi24.ro).

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPentru toți cei ce țineți magia în viață
Articolul următorBlestemul resurselor în Rusia și Norvegia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.