Info Cluj: Oradea Solidaritate

Oradea are nevoie de solidaritatea clujenilor

Publicat de , luni, 27 august 2018, Nu sunt comentarii, 1.952 vizualizări

Foto: Ovi D. Pop

Orașul desemnat la începutul anului ca având cea mai bună administrație publică din România a revenit zilele acestea în atenția publică, de data aceasta printr-un eveniment regretabil: Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Piața Unirii, refațadizat recent, a fost pur și simplu mistuit de flăcări, sub privirile celor ieșiți sâmbătă seară în centrul orașului. În cifre, vorbim de 3 ore de intervenție, 1.300 de mp afectați de incendiu și peste 100 de pompieri militari.

Intervenția e controversată, însă echipa de pompieri a reușit să evite extinderea flăcărilor uriașe spre clădirile și locuințele învecinate, pompând apă direct din Crișul Repede.

Unul dintre turnurile palatului s-a prăbuşit în flăcări pe stradă, unde cu puțin timp înainte vreo douăzeci de oameni s-au mobilizat pentru a ridica pe brațe două mașini parcate în apropiere și a le feri de sfărâmăturile arzânde care deja cădeau pe stradă. Imaginile filmate cu drona arată că palatul a fost distrus aproape în totalitate, au rămas doar pereții exteriori, ca o fotografie lăsată amintire.

Solidaritatea pe care au dovedit-o cei aflați în piață, dar și online, în vederea strângerii de fonduri cântărește mult, mult mai mult decât comentariile xenofobe care nu își au locul în spațiul public.

Foto: Ovi D. Pop

Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică a demarat o campanie de  strângere de fonduri în vederea refacerii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, monument emblematic pentru istoria orașului și moștenirea culturală a acestuia. Cei care doresc să contribuie cu o donație au la dispoziție următoarele conturi:

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA

IBAN:

EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401

RON – RO31BTRLRONCRT0463151401

USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401

SWIFT: BTRLRO22

Banca Transilvania, Sucursala Oradea

Citește și …

Oradea a decis: de la Palat Episcopal la Centru Cultural


Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.