Com’ON Cluj-Napoca ‘20 în derulare: zeci de acțiuni organizate de tineri pentru toți clujenii în această toamnă

218
Foto: Com’ON Cluj-Napoca

Patinoar pe role, plimbări ghidate prin pădure, acțiuni de informare despre reciclarea electronicelor, proiecții de film, ateliere de filosofie pentru copii, sesiuni online de orientare profesională. Sunt doar câteva exemple din zecile de evenimente, acțiuni și campanii pentru o viață mai bună în comunitate care au fost înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca ‘20 și care sunt în desfășurare în această perioadă. Inițiativele au început în 25 septembrie, se desfășoară până în 15 noiembrie în oraș sau în mediul online și  sunt adresate clujenilor de toate vârstele. 

Calendarul inițiativelor poate fi urmărit pe site-ul Com’ON sau pe pagina lor de Facebook.

„Etapa de implementare a inițiativelor este, poate, cea mai așteptată parte a Com’ON. E un sentiment tare fain să vezi atât de mulți tineri implicați și atâtea idei colorate. Rezultatele nu se lasă așteptate – jumătate dintre inițiative s-au desfășurat deja sau sunt în curs de desfășurare, iar evenimentele au strâns un număr considerabil de participanți de toate vârstele care au plecat cu cel puțin un zâmbet și o experiență nouă. Situația actuală ne dă și nouă bătăi de cap, sigur, însă cred că suntem tare norocoși să avem o echipă optimistă și grupuri de inițiativă deschise și înțelegătoare. De la găsirea de soluții pentru aspecte specifice până la transpunerea în mediul online a unora dintre inițiative, toți ne implicăm pentru a livra inițiative mișto pentru comunitatea clujeană. Fiindcă asta facem noi la Com’ON Cluj-Napoca ‘20 – we do well together”, a detaliat Larisa Dumitroaea, managerul proiectului Com’ON Cluj-Napoca.

Grădina spațioasă de la Cotton Club a fost pentru o zi scena de desfășurare a grupului Manifest care a organizat evenimentul FluidArt . Participanții au avut la dispoziție o zi întreagă în care să se conecteze cu o comunitate pasionată de artiști și să experimenteze ateliere de mișcare, yoga, artă plastică sau jonglerie. Foto: Com’ON Cluj-Napoca

Până acum a avut deja loc o parte din activități: unii tinerii au organizat o zi în aer liber cu yoga, pictură sau jonglerie, alții au pornit în explorare în Parcul Cetățuia pentru un workshop în aer liber de fotografie cu telefonul. S-au desfășurat și acțiuni în cadrul cărora, în diferite parcuri din Cluj-Napoca, tinerii i-au ghidat pe vârstnici în folosirea telefonului mobil sau diferitelor aplicații, iar un alt grup a susținut demonstrații de aerobic pentru trecători. Cei care au optat pentru online au și ei acțiuni foarte diverse: unii au susținut ateliere de filosofie pentru copii, alții au pus la cale o platformă de sănătate mintală pentru tineri pe teme precum hărțuirea online sau prieteniile sănătoase. Până la finalul perioadei de implementare, clujenii vor mai putea lua parte la acțiuni de donare de sânge, ateliere online despre provocările adolescenței, dezbateri și competiție de vorbit în public, cursuri de creație și de introducere în bazele desenului și nu numai. Între inițiativele aflate în implementare se numără trei propuse de grupuri cu oportunități reduse și una ai cărei autori sunt tineri cu vârste între 14 și 17 ani. 

Tinerii din grupul Stripes s-au gândit să îi scoată pe clujeni la mișcare și aer curat și au organizat un concurs de cățărat. Cei care au răspuns afirmativ provocării de la The Climb Challenge, Baza Sportivă Gheorgheni, au avut de escaladat un număr de lăzi de bere reutilizate și au intrat în cursa pentru un premiu pus la bătaie de organizatori. Foto: Com’ON Cluj-Napoca

47 de inițiative propuse de 29 de grupuri formate din 132 de tineri au fost, respectiv vor fi puse în practică până în 15 noiembrie 2020, atât în oraș, cât și online. Vor prinde viață 21 de idei pe teme de sănătate, 38 despre învățare, 25 pe teme de participare și 17 pe teme de activare a mediului. 

Toate au ca scop o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și urmăresc o stare de bine și împlinire împreună, în rândurile cetățenilor de toate vârstele. 

Inițiativele înscrise la Com’ON Cluj-Napoca ‘20 au fost propuse de 191 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la Com’ON Cluj-Napoca ‘20 este de 22 ani. După ce ideile înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană, iar cei interesați au intrat pe www.comoncluj.ro  unde și-au ales favoritele. S-au înregistrat aproximativ 3.000 de voturi de la peste 1.500 de clujeni.

Partenerii strategici ai Com’ON Cluj-Napoca ’20 sunt Centrul Cultural Clujean, ClujHub, Transilvania IT Cluster, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul de Resurse Citizen Y, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj/Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.

Com’ON Cluj-Napoca ‘20 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Proiectul Com’ON Cluj-Napoca ‘20 este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. 

Referințe

comon-cluj-2022

Com’ON Cluj-Napoca este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și… vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentStudenții români inovează în sănătate, în sprijinul copiilor cu cancer, cu suportul EIT Health
Articolul următorEduHack, concurs online de soluții pentru modernizarea educației, organizat de ClujHub

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.