Guvernul a decis: companiile miniere sunt mai presus de lege

Publicat de , joi, 29 august 2013, Nu sunt comentarii, 23 vizualizări

29 august 2013, Rosia Montană – Guvernul a votat în sedintă proiectul de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul României, la initiativa Guvernului, se pregăteste să voteze în timp record un proiect devastator pentru România. Legea specială propusă de guvern stipulează astfel că pentru proiectul propus la Rosia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordând toate derogările necesare si obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare.

Principiul separării puterilor în stat e încălcat prin avizarea de catre Parlament (Legislativ) a unui proiect minier ce ar trebui să se supună normelor si procedurilor Executivului, în urma unei analize critice si tehnice a specialistilor. Prin transferarea către Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmează să fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu detin pregătirea profesională necesară sau informatia deosebit de complexă ce trebuie parcursă. Miile de pagini de informatie tehnică cuprinse în studiul de impact asupra mediului si rapoartele independente depuse de specialisti ai societătii civile vor fi evitate rapid printr-un vot politic sau aleatoriu. Complicata procedură de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedură initiată în 2004 si aflată în desfăsurare) este pur si simplu anulată. Mai mult, acest demers din Parlament aduce grave schimbări legislative de natură derogatorie, necesare în mod obligatoriu pentru transformarea unui proiect minier ilegal într-unul acceptat aparent democratic.

Atitudinea de subjugare a Guvernului român în profitul companiei miniere este deplină si conduce la acte deosebit de grave precum prejudiciarea interesului national si anularea suveranitătii justitiei. Chiar dacă este vorba de un proiect privat, acesta este declarat de interes public naţional deosebit (Art. 1, pct. 2), urmând ca cei care se opun proiectului să fie expropriati (Art. 62.) Rosia Montană Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere asupra cărora statul român deţine un drept de proprietate în numai 45 de zile de la solicitare si fara nicio licitatie publica (Art. 4, pct. 7). În cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera RMGC in nu mai putin de 30 de zile un act sau aviz nou care sa-l inlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a). Titularul licenţei de exploatare poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejarii acestora (Art. 5, pct. 4).

Acestea sunt doar câteva din zecile din prevederile ce încalcă drepturile cetătenilor români în fata companiei miniere.

„Guvernul îi prosteste pe parlamentari. Asa cum nu se votează asupra modului de realizare a unei interventii chirugicale pe inimă, tot asa este de neconceput supunerea la vot, în afara procedurii legale de autorizare, a unui proiect pe bază de cianuri cu potential devastator asupra tării si asupra noastră, a locuitorilor din Rosia Montană. Chiar dacă legea trimisă de către Guvern în Parlament este cu dedicaţie pentru Roşia Montana Gold Corporation, menită să îndepărteze unul câte unul obstacolele juridice întâmpinate de companie, odată votată ca lege, ea va afecta direct viaţa fiecărui cetăţean român.”, a declarat Călin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior.

„Vom face astfel încât parlamentarii din toată tara să stie ce votează si să afle totodată că votul lor nu este lipsit de urmări. Toti cei ce cred în libertate trebuie să-si vadă parlamentarii alesi. Azi am văzut cum niste inconstienti lasi au votat pe ascuns propunerea unei legi fără să stea nici măcar o secundă să evalueze consecintele sale. Guvernul Ponta uită că cei ce nu tin cont de vointa poporului sfârsesc rău. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne păstra si apăra pământul si libertatea. Membrii Guvernului si Parlamentului sunt din acest moment singurii răspunzători pentru evolutia evenimentelor, orice va presupune asta!”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Campania Salvați Roșia Montană


Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.