ANOSR: „Educația, cenușăreasa priorităților Guvernului!”

Publicat de , marți, 29 octombrie 2013, Lasă un răspuns, 94 vizualizări

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat Luni, 28 octombrie, la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului pentru a discuta despre nemulțumirile studenților legate de finanțarea educației. Studenții au cerut garanții din partea Guvernului privind respectarea articolului din Legea Educației Naționale care presupune alocarea a 6% din PIB pentru educație, articol a cărui implementare a fost amânată de Ministerul Finanțelor Publice până la 1 ianuarie 2014.

2013_07_30_sedinta-de-guvern-ponta-4_rsz

La întâlnire au participat Corneliu Vișoianu – consilier al premierului Victor Ponta, Gigel Paraschiv – secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, Alin Mitrică – secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și Irinel Ciocioc – consilier al ministrului Tineretului și Sportului. Aceștia au încercat să dea răspuns la solicitările studenților cu privire la finanțarea educației.

Încă o dată, nu a existat nicio asumare clară cu privire la creșterea finanțării educației, care în ultimii ani s-a învârtit în jurul valorii de 3% din PIB. Ba mai mult, reprezentanții Guvernului se ascund în spatele fondurilor europene pe care ar putea să le atragă universitățile, recomandând studenților să găsească ei soluții pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație, în condițiile în care acest lucru este prevăzut în Legea Educației Naționale și în Pactul Național pentru Educație, semnat de toate partidele parlamentare în 2008. Prin urmare, se pare că din perspectiva Guvernului responsabilitatea creșterii finanțării educației este fie a universităților, fie a studenților, nicidecum a guvernanților.

,,Suntem dezamăgiți de atitudinea unor reprezentanți ai Guvernului care văd bugetul de stat ca un ”ciolan” care trebuie împărțit între ministere astfel încât să nu existe prea mari nemulțumiri de nicio parte. De pildă, consilierul ministrului Tineretului și Sportului ne-a sugerat să ne uităm peste bugetele ministerelor din acest an, să analizăm care și-au făcut treaba eficient sau nu și să tăiem de la cei care nu au cheltuit banii eficienți. Din punctul nostru de vedere, legea bugetului ar trebui să reprezinte viziunea Guvernului de dezvoltare a statului pe termen mediu și lung, pentru că ea ar trebui să reflecte cel mai bine în ce vrea să investească statul și ce rezultate vrea să primească în timp pe termen mediu și lung. Astăzi nu am sesizat vreo viziune legată de modul în care se împarte bugetul, cel puțin nu una care să îi dea educației importanța cuvenită. Așteptăm ca, după ce studenții vor ieși în stradă la mijlocul lunii noiembrie, agenda Prim-Ministrului să se elibereze și să fie dispus să negocieze, pentru că observăm că momentan dialogul și argumentele, oricât ar fi de bune, nu dau rezultate.” a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR. 

Acțiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educație și informații privind finanțarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro.

Scrie un comentariu