‘Vă Vedem’. De la o formă de protest la o agoră civică

90
Protestatar cu mesajul 'Vă Vedem', cu fața către sediul PSD Cluj
Protestatar cu mesajul ‘Vă Vedem’, cu fața către sediul PSD Cluj. Foto: Cluj.info

În joia înainte de Crăciun, pe la amiază, un grup de 10-20 de cetățeni alege să protesteze tăcut, pe Bulevardul Eroilor, cu fața către sediul PSD, purtând foi cu mesajul ‘Vă Vedem‘ și mânuțele ‘Toți pentru justiție‘.

În loc de prânz, un grup de 10-20 de cetățeni alege să protesteze tăcut, pe Bulevardul Eroilor, cu fața către sediul PSD. Foto: Cluj.info

Pornit inițial în Sibiu, ca un sit-in peste noapte în fața sediului PSD local, ‘Vă Vedem‘ a devenit o formă de protest similară cu picătura chinezească. Stai și stai, și azi și mâine și tot așa, până când nu mai poți fi ignorat. Nu pare să schimbe ceva pe moment, dar pe termen lung, cel ‘privit’ realizează că nu e de glumă și reacționează. Așa s-a întâmplat la Sibiu, cu PSD-ul de acolo, care, iritat după doar câteva zile de protest pașnic, a început sa emită comunicate de presă aberante, cerând inclusiv intervenția organelor de ordine, fără succes însă. Protestul ‘Vă Vedem‘ continuă și acum în Sibiu, de aproape două săptămâni, adunând tot mai mulți suporteri.

Vă Vedem' a devenit o formă de protest similară cu picătura chinezească. Stai și stai, și azi și mâine și tot așa, până când nu mai poți fi ignorat.
Vă Vedem‘ a devenit o formă de protest similară cu picătura chinezească. Stai și stai, și azi și mâine și tot așa, până când nu mai poți fi ignorat. Foto: Cluj.info

La un protest ‘Vă Vedem‘ nu se striga, dar lumea dezbate cu pasiune și se leagă prietenii. Mai mult decât o mișcare de protest, ‘Vă Vedem‘ a devenit la Sibiu o agoră, un forum public, cea mai recentă întâlnire de acolo având de exemplu ca scop o trecere în revistă a legilor justiției dezbătute și/sau adoptate, a riscurile atașate lor și a căilor de atac pentru fiecare în parte, iar următoarea prevăzută va dezbate rolul presei într-o societate liberă.

La un protest 'Vă Vedem' nu se striga, dar se dezbate.
La un protest ‘Vă Vedem’ nu se striga, dar se dezbate. Foto: Cluj.info

Dacă va prinde rădăcini și la Cluj, mișcarea ‘Vă Vedem‘ poate deveni, la fel ca la Sibiu, o agoră pentru întâlniri în timpul zilei sau seara târziu, pentru dezbateri și creare de legături între cetățenii activi civic.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCluj Smart City invită cetățenii la definirea ‘orașului inteligent’
Articolul următorMai mult spațiu public de calitate și noi piste de biciclete în Cluj. Vezi cum va arăta în curând Piața Lucian Blaga și străzile alăturate (FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.