Rezumatul protestelor pentru Roșia Montană, Cluj, perioda 1-22 septembrie 2013

Publicat de , luni, 9 septembrie 2013, 1 comentariu, 745 vizualizări

foto: Dan Tautan

Un rezumat a celor mai importante proteste ce au avut loc în Cluj ca urmare a aprobării de către de guvern a proiectului legii speciale dedicate RMGC, o lege anti-democratică, cu implicații negative adânci asupra societății românești, o lege care a fost numită „legea fărădelegii şi legea umilinţei„. Protestele au debutat la 1 septembrie și continuă în Cluj și în toată țara …

22 septembrie 2013

622792_705097966170241_469884854_o

număr de participanți:  8.000-10.000

Manifestul protestului:

„Protestele CONTINUĂ! Oameni din 33 de orașe din România și 41 din străinătate s-au solidarizat cu lupta pentru salvarea Roșiei Montane.

Ramanem fermi pe poziție și nu vom negocia dacă să se facă jumătate, un sfert sau o cincime din proiectul de minerit cu cianuri, daca Rosia Montana va fi cat-de-cat inclusa in UNESCO sau daca localnici vor fi aproximativ expropriati!

După declarațiile făcute în grabă la Roșia Montană, rupte de realitatea înțeleasă de zeci de mii de cetățeni ai României care s-au aflat ieri în stradă, protestatarii au mai adăugat o revendicare pe lista lor: demisia lui Victor Ponta. Prin urmare este absurdă ideea negocierii cu un prim-ministru căruia strada îi cere demisia.

“Mișcarea nu are lideri, are doar conștiință. Este imposibil pentru Victor Ponta să stea de vorbă cu 25.000 de oameni la București plus alte mii în țară și străinătate. Revendicările noastre nu se discută și nu se negociază, vom fi în stradă până la soluționarea fiecărui punct”, a declarat Eugen David.

sursa text: evenimentul de pe Facebook

Vezi AICI o selectie de imagini, filmări, știri si opinii legate de protestul din 22 septembrie … 

15 septembrie 2013

1233439_573104706059541_2117921111_b

număr de participanți: 10.000-12.000

Manifestul protestului:

„Acesta e doar începutul!”

După manifestaţiile de amploare de duminică, 8 septembrie 2013, clasa politică din România a fost profund zdruncinată de voi, de zecile de mii de oameni frumoşi, demni şi cu conştiinţa. Oligarhiei trans-partinice au început să-i tremure genunchii, politicienii au început să se bâlbâie şi să se contrazică, dezinformările presei aservite politic au continuat, într-un jalnic spectacol ce contrastează atât de puternic cu spectacolul libertăţii, democraţiei directe şi demnităţii din stradă! 

Şi pentru că ne-am pierdut încrederea în politicieni şi nu mai credem decât ce vedem scris negru pe alb; şi pentru că ne dorim soluţii de dezvoltare durabilă pentru Roşia Montană; şi pentru că vrem o Românie fără cianură şi fără politicieni incompetenţi,

Cerem, în stradă:
1. Respingerea în regim de urgenţă în Parlament a legii speciale pentru Roşia Montană.
2. Respingerea de către Guvern a acordului de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană.
3. Adoptarea unei legi care să interzică folosirea cianurilor în mineritul aurifer pe teritoriul României.
4. Demisia Ministrului Culturii (Daniel Barbu), a Ministrului Marilor Proiecte (Dan Şova), a Ministrului Mediului (Rovana Plumb), a şefului Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (Gheorghe Duţu) şi a Primului Ministru, Victor Ponta.
5. Includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO.

Aveţi aici documentele OFICIALE care arată faptul că afacerea Roşia Montană a început cu o licitaţie trucată şi este ilegală cap-coadă: http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/

Ne exprimăm SOLIDARITATEA cu toate comunităţile din România care luptă împotriva fracturării hidraulice a gazelor de şist!

UNIŢI, salvăm Roşia Montană! UNIŢI, salvăm ţara! „

sursa text: evenimentul de pe Facebook

Vezi aici mai multe imagini și filmări de la protestul din 15 septembrie, și o listă a articolelor apărute în presă …

8 Septembrie 2013

număr de participanți: 6.000-10.000

Manifestul protestului:

„Preşedintele Băsescu şi liderii USL, Ponta-Antonescu, deşi evident speriaţi de protestele începute pe 1 septembrie, se pun în continuare în slujba intereselor Gold Corporation. Deşi dau vina unii pe alţii, ei coabitează fără probleme atunci când e vorba de cedarea pe nimic a resurselor, de terfelirea demnităţii noastre, de otrăvirea solului, apei şi aerului. De asemenea, sub pretextul ‘dezbaterii publice’, principalele televiziuni româneşti îşi manipulează în continuare publicul, vorbindu-i despre beneficiile şi lipsa de riscuri a proiectului cianurist şi ascunzând, pe de altă parte, adevăratele proporţii ale protestelor din ţară.

CLUJUL S-A AFLAT ÎNTOTDEAUNA ÎN AVANGARDA LUPTEI PENTRU ROŞIA MONTANĂ. Vino duminică în piaţă! Ascultă argumentele noastre şi spune-le pe ale tale! Apoi alătură-te celui mai masiv marş civic din istoria acestui oraş – arată-le preşedintelui, guvernanţilor, parlamentarilor, că s-a mers prea departe! Cere RETRAGEREA proiectului de lege destinat Roşiei Montane şi DEMISIA guvernului Victor Ponta! „

sursa text: evenimentul de pe Facebook

Declarații:

 “Toți cei ce sunt în stradă și cer salvarea Roșiei Montane sunt cetățeni de onoare ai localității noastre. Roșia Montană este inima României.” – Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior.

imagini: Florea Emil, Soós Attila, Adrian Nemeti, Márkó László, Dan Tautan, Cluj.info

 

video: Alin Morea, YouTube

3 septembrie 2013

număr de participanți: 1.000

imagini: Florea Emil si Leona Semian

1 septembrie 2013

număr de participanți: 5.000

Manifestul protestului:

E oficial! Guvernul trimite Romania la executie prin cianurare. S-a decis inceperea proiectului minier de la Rosia Montana.
http://www.mediafax.ro/social/guvernul-a-aprobat-legea-care-permite-exploatarea-la-rosia-montana-si-o-trimite-parlamentului-11275548

Cetatenii isi rezerva dreptul de a se apara in fata abuzurilor de orice fel.

1 septembrie 2013 este Zi de lupta impotriva cianurii si fracturarii! Facem un apel catre cei care vor iesi duminica in strada, indiferent pentru care dintre cele doua cauze: nu uitati ca Romania se afla acum sub asediu! Rosia Montana si Barladul reprezinta stalpii de rezistenta! Sa ne facem ambele mesaje auzite, din Bucuresti la Barlad, din Cluj la Timisoara, Brasov,  Alba Iulia, Tg. Mures, Iasi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!!!

sursa text: evenimentul de pe Facebook.

imagini: Cluj.info

video: YouTube


1 comentariu pentru “Rezumatul protestelor pentru Roșia Montană, Cluj, perioda 1-22 septembrie 2013”

  1. Cristi spune:

    1. Din octombrie vin studentii atunci putem fi mai multi in strada.
    2. Sa vina Basescu, Ponta si Antonescu la CLUJ sa spuna NU proiectului ROSIA MONTANA.
    3. ROSIA MONTANA „e a urmasilor urmasilor nostri in VEACUL VECILOR”

    PS: Revolution Loading

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.