Roșia Montană te cheamă!

96
Roșia Montană

Roșia Montană este o localitate din Munții Apuseni, veche de peste 2.000 de ani, aflată acum în pericol de distrugere datorită proiectului minier al companiei canadiene RMGC. M-am deplasat zilele trecute la Roșia, cu intenția de a realiza un ghid turistic al zonei. Pentru mine era a doua întâlnire cu Roșia, după aproape un an de zile. Materialul de mai jos este oarecum concluzia experiențelor mele din cele două zile trăite la Roșia, nu este un ghid turistic.

Încă din prima zi în care am ajuns aici m-am simțit acasă. Habar nu am de ce, dar ăsta-i adevărul. Curând m-am îndrăgostit de peisaje, de poveștile și de legendele locului. De asemenea m-a atras și ospitalitatea localnicilor. La început, în fiecare casa în care am intrat, oamenii mă făceau să mă simt de parcă ne-am fi cunoscut dintotdeauna.“. Așa mi-a spus Diana, o tânără de 14 ani din Abrud pe care am întâlnit-o la Roșia Montană și al cărei vis este ca într-o zi să ajungă un bun arheolog.

Iubesc Roșia, aș putea spune ‘ca pe lumina ochilor’. Vreau ca Roșia să scape de RMGC odată pentru totdeauna. Vreau să fie liniște aici, pentru ca Roșia să fie considerată un colț de rai pe pământ, așa cum merită.”, mi-a mai spus Diana.

Într-adevăr, Roșia Montană are o magie specială, casele vechi, brazii, bisericile, tăurile, oamenii simplii și direcți, toate astea te pot face să te îndrăgostești, dacă-ți deschizi sufletul.

Dorințele meschine, orgoliile prostești, ambițiile fără sens ne iau câteodată mințile și uităm că iubirea este cheia fericirii. Și mai ales iubirea simplă, de natură, de origini. Mai mult sau mai puțin conștienți, suntem în căutarea paradisul, căutam starea de dinainte de “cădere”.

Roșia Montană ne cheamă într-un “colț de rai pe pământ”, asa cum îl numește Diana, și ne cheamă să nu cedăm din nou Șarpelui care vrea să distrugă acest paradis, oferindu-ne în schimb iluzia prosperității. Fără munți, fără stele, fără brazi, fără lacuri cum ar arăta lumea, cum am arăta noi înăuntrul nostru? Să lăsam RMGC să distrugă toate astea pentru un pumn de arginți? Nu! Niciodată!

“Sper să convingeți muuuuuuuuuuuulți turiști să viziteze și să sprijine Roșia Montană!”, mi-a mai spus Diana la sfârșit.

Nu mai pot decât să adaug că Roșia Montană te cheamă! Mergi la Roșia, vorbește cu oamenii, bate cu piciorul locurile, odihnește-te pe iarbă, în umbra unei biserici și apoi citește-ți sufletul și vezi ce-ți va spune.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentConcert de orgă la biserica de pe Kogălniceanu
Articolul următorClujenii i-au arătat cartonașul roşu lui Traian Băsescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.