Caravana SIE în facultăţi, în căutare de “celebri anonimi”

154

Serviciul de Informaţii Externe al României promovează în facultăţi una din cele mai vechi meserii din lume, spionajul. Reprezentanţii SIE au fost la Iaşi şi la Cluj-Napoca, urmând să îşi prezinte oferta de angajare în Braşov şi în Sibiu.

Un Duster grena cu număr de Bucureşti a adus miercuri Serviciul de Informaţii Externe la Cluj. La ora 13:30, aproximativ 100 de tineri aşteptau în faţa sălii 101 a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. La câteva minute după ora 14, dincolo de uşi avea să se facă o incursiune imaginară în anul 1933, atunci când Richard Sorge, unul dintre cei mai mari spioni ai lumii, îşi începea misiunea în Tokyo. Scurta lecţie de istorie a spionajului a fost prezentată de Octavian Bundiţă, directorul departamentului de resurse umane al SIE: Dincolo de imaginile pe care le vedem la televiziunile de ştiri şi în mass-media, există un război acerb, nevăzut, necunoscut – este vorba războiul inteligenţelor sau arta spionajului.

La războiul inteligenţelor au fost chemaţi, pentru prima dată în istoria facultăţii, studenţii „din anii terminali, cu rezultate universitare foarte bune, cunoscători de limbi străine, rezistenţi la stres, la eforturi fizice şi intelectuale şi care îşi doresc o carieră deosebită”. Excelenţă profesională, carieră, patriotism, pragmatism, scop, obiectiv, interes naţional, satisfacţii de excepţie, putere, operaţiuni speciale, reuşită profesională, decizii politice, informaţii – sunt laitmotive din discursul reprezentantului SIE. În acest timp, în sala pe care doar  la examene o mai vezi atât de plină, câţiva tineri îşi luau notiţe, alţii aprobau din cap, o tânără zâmbea satisfăcător, câteva studente părăseau sala înainte să se dea cuvântul curioşilor, iar în albastrul privirii unui tânăr îmbrăcat la costum, celebritatea anonimă părea să fie la ea acasă.

Succesele SIE sunt recunoscute pe plan oficial de serviciile de informaţii partenere din comunitatea euro-atlantică. Şi pot să vă asigur că suntem foarte bine apreciaţi, iar nivelul pe care ne aflăm este undeva în top. De aceea ne dorim ca această poziție să fie transmisă în toate sferele de activitate ale țării. Să reușim să promovăm împreună și să ocupăm locul pe care noi zicem că îl merităm, nu știu ce zic alții.

Dacă este acest statut al SIE datorat atât calității cât și numărului de angajați, nu se poate ști. Pe site-ul oficial al instituției, răspunsul la întrebarea ”Câți ofițeri de informații are SIE?”,  răspunsul este: Din motive de securitate, SIE, ca şi celelalte servicii de informaţii, nu face referiri la numărul angajaţilor săi. Reprezentantul SIE din partea departamentului de resurse umane, Octavian Bundiță, a precizat că, odată intrat în SIE, ”devii parte dintr-o familie restrânsă, pentru că suntem foarte puțini din punct de vedere numeric”. Puțini sau nu, cert este că România are șapte servicii secrete, cele mai multe din Europa.

Ceas, mașină, Tenerife

La capitolul motivare directă, reprezentantul SIE a încercat să intuiască portretul tânărului aflat în sală: plin de energie, nerăbdător să lucreze în sistemul corporatist, dornic să își permită, cât mai curând, un ceas frumos, o mașină, o casă și o vacanță în Tenerife. Înapoi la ideea prezenței lui acolo, a sugerat că, printre celelalte satisfacții ale meseriei de ofițer de informații, se numără și cele mai sus menţionate.

Dacă printre studenții prezenți la vizita în premieră a SIE la  Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării se numără câțiva viitori spioni, nu se va ști. Însă, la sfârșitul discursului lui Octavian Bundiță, întrebările participanţilor aveau o doză mare de entuziasm. Dragoș Pop, unul din studenții aflați în sală, și-a înmânat CV-ul imediat după aplauze. L-am întrebat de ce, dacă se gândește la dezavantaje și dacă îi pasă de cei în detrimentul cărora va acționa, în cazul în care va fi spion: ”Serviciile specializate în intelligence din România mă interesează pentru că îți oferă o oportunitate la o carieră și de a aduce ceva țării. Sunt deja pasionat, am absolvit niște studii post-universitare la București, la Academia Națională de Apărare ”Carol I”.[…] Pe mine mă interesează ce e al meu, nu ce e și pentru alții”.

Odată intrat în SIE, cum ieși?

Noi ne dorim să ieși la pensie.Octavian Bundiţă, directorul departamentului de resurse umane al Serviciului de Informaţii Externe al României.

Caravana SIE este o premieră “care prinde curaj”, conform declaraţiilor reprezentantului instituţiei. Care este scopul măririi “restrânsei familii”, rămâne la latitudinea interpretării fiecăruia. Întrebat de ce are România cele mai multe servicii secrete din Europa, reprezentantul SIE a spus că în “regulile jocului” nu intră discuţia aceasta.

Oana Moisil
Articolul precedentSpectacol bazat pe Arhivele Securității la Fabrica de Pensule
Articolul următorReducerea poluarii aerului utilizand bicicleta ca mijloc de transport

5 COMENTARII

  1. Uitati de salarii babane, vile in Tenerife (nu veti parasi localitatea decat cu aprobare, cum sa ajungi in Tenerife?), masini, Pregatiti-va sa incasati niste salarii de kkt si o pensie la fel!

  2. Ooof, saracii cu duhul nu o sa mosteneasca nimic. “Dragi” aspiranti la serviciul sus amintit, nu mai salivati daca aveti ceva in tartacutza si mai ales daca nu sunteti complet subrezi emotional si spiritual. Stiu ce vorbesc, daca sunteti capabili de cele mai elementare simtziri umane, lasati povestea cu SIE celor care s-au nascut sau au crescut, au fost (ne)educati fara constiinta.

  3. Salut, bun subiectul, interesant, am aflat lucruri noi, chiar m/am gandit cum ar fi sa urmez eu asa o cariera, desi fac cu totul altceva acum 🙂 dar mai remarcabil decat subiectul este modul cum l/ai scris, oana! abordarea ta imi place, intuiesc un mare potential jurnalistic la tine … oricum m-ai facut curios sa mai citesc postari de ale tale … eu fac parte din clubul SI s/ar putea sa avem interese comune … verzi 🙂 succes in continuare!!!! FORTZA VOLUNTARI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.