Mai suntem ceea ce mâncăm sau ceea ce ni se oferă să mâncăm?

57

“Suntem ce mâncăm” – ne transmit experiența și inteligența multor generații. Ce se întâmplă însă atunci când ceea ce mâncăm este determinat nu de alegerile noastre, ci de calculele rigide ale celor ce ne livrează produsele pe rafturile lanțurilor de magazine din ce în ce mai mari și mai dominante? O majoritate semnificativă a românilor își cumpără produsele de pe rafturile marilor retaileri și procentul acestei majorități crește în fiecare zi. În acest fel, semnificațiile expresiei de mai sus se modifică … Nu suntem ce mâncăm, ci ceea ce ni se oferă să mâncăm.

Poziţia de dominaţie a lanţurilor de magazine devine tot mai mare, mergând spre o posibilă situaţie de monopol, iar în acest context este inevitabil să ne întrebăm în ce măsură aceste companii îşi asumă, dincolo de asigurarea profitului, şi un rol social. De alegerile şi opţiunile acestor retaileri depind mii de producători locali, comunităţi şi industrii. O decizie legată de ce ajunge şi ce nu ajunge pe raft nu este pur economică, contabilicească, ci una cu multe repercusiuni. Aceste decizii determină cine are şanse pe piaţă, cine şi în ce măsură este răsplătit pentru munca de producţie, cât de mult respectăm mediul şi în ce fel influenţăm consumatorul final. Orice produs de pe raft setează trenduri şi schimbă mentalităţi.

Raportul din mâna dumneavoastră (Primul studiu privind performanţa de mediu pe piaţa de retail FMGC din România) doreşte să lămurească câteva dileme importante legate de modul în care funcţionează piaţa şi inclusiv societatea noastră. Am căutat să găsim răspunsul la întrebarea: cât de responsabili sunt retailerii din România şi cât de mult îşi asumă un rol de responsabilitate faţă de societatea care le asigură profitul zilnic. Am încercat să aflăm dacă există opţiuni verzi pe rafturile magazinelor noastre pentru acele persoane care doresc să traiască în armonie cu natura, dacă producătorii din România sunt luaţi în calcul de aceste magazine şi, poate cel mai important, dacă există o transparenţă în industrie.

Acest raport e o radiografie de moment a unei ramuri din industria noastră. Ne arată doar ce există în acest moment. Ne arată cât de responsabili suntem, cât de deschişi suntem şi cât de mult ne interesează impactul nostru direct, viitorul şi un dialog direct cu societatea. Cum va arata imaginea de mâine a acestei industrii depinde de noi toţi!

Suntem gata să răspundem la această provocare?

Despre raport

Studiul Retailer Scorecard, lansat de WWF România, se anunţă drept prima cercetare privind performanţa de mediu pe piaţa de retail FMCG din România şi îi găseşte pe retailerii autohtoni netransparenţi, insensibili la producătorii locali şi faţă de mediu şi cu o credibilitate a răspunsurilor pusă la îndoială de realitatea de pe rafturi. Asta în condiţiile în care, scriu iniţiatorii cercetării, companiile de retail au o mare influenţă în crearea unei economii verzi şi un impact major atât la nivelul producătorilor locali, al practicilor agricole, al lanţului de aprovizionare, cât şi al consumatorilor finali.

Raportul urmăreşte performanţa a 10 retaileri în 6 sectoare cheie cu impact asupra mediului şi societăţii: peşte, produse lactate, legume şi fructe, produse din hârtie, detergenţi şi politici de mediu. Cele două instrumente de cercetare utilizate au fost fişa de observaţie, completată de reprezentanţii WWF în magazine, şi chestionarul aplicat companiilor, scorul total fiind egal cu suma scorurilor obţinute prin fiecare metodă. Studiul analizează responsabilitatea companiilor privind lanţul de aprovizionare, includerea criteriilor de mediu în portofoliul de produse şi nivelul de susţinere al economiei locale.

Câteva concluzii:

* Niciun retailer dintre cei 10 analizaţi în cadrul cercetării WWF nu a reuşit să obţină 50% din scorul maxim. Cea mai verde categorie de produse este cea de ouă, laptele obţine un punctaj mediu, în timp ce fructele şi legumele, peştele, detergenţii şi produsele din hârtie primesc cartonaş roşu;

* Procentul cel mai mare din scorul total fost obţinut de Mega Image (42.92%), urmat de Billa (39,11%), Lidl (33,63%), Kaufland (28,18%), Auchan (17,26%), Carrefour (17,17%), Cora (15,38%), Real (13,89%), Profi (10,54%) și Penny Market (8,57%);

* Transparenţa: doar 4 companii din 10 au răspuns la chestionar;

* Credibilitate: în urma suprapunerii datelor din chestionar cu cele din fișa de observaţie WWF, apar neconcordanţe mari la unii retaileri ;

* Nici o companie din Top 10 Retaileri nu comercializează fructe sau legume româneşti provenite din agricultură ecologică;

* Doar 3 dintre cei 10 retaileri comercializează peşte îngheţat sau conserve de peşte certificat MSC şi doar 2 retaileri din 10 au pe rafturi detergenţi de rufe certificați ecologic.

Articol preluat cu acordul autorului de pe: http://totb.ro/mai-suntem-ceea-ce-mancam-sau-ceea-ce-ni-se-ofera-sa-mancam

Csibi Magor
Ultimele postari ale lui Csibi Magor (vezi toate)
Articolul precedentRoșia Montană în imagini
Articolul următor30 iunie: Marş al bicicliştilor în sprijinul nevăzătorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.