Facebook-ul ne poate afecta la propriu cariera

  Publicat de Cluj.info, marți, 22 mai 2012, Lasă un răspuns, 1.544 vizualizări

  Dependendenţa de internet şi socializarea online a devenit unul dintre cele mai discutate, dar şi inepuizabile subiecte ale agendei media globale.

  Referindu-ne la facebook, cifrele   vorbesc de la sine. Astfel, potrivit unui studiu publicat pe site-ul , unul din 13 oameni de pe planetă are un cont activ pe acest site, iar zilnic, o persoană din 26 este logată. De asemenea, 2,7 milioane de fotografii sunt încărcate la fiecare 20 de minute pe facebook şi numai în weekend-ul de Anul Nou au fost încărcate peste 750 de milioane de imagini.

  Potrivit capital.ro, în luna martie a anului curent 4.407.580 români erau înregistraţi pe reţeaua de socializare facebook, o treime din aceştia provenind din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

  Nu are rost să dezbatem dacă e bine sau e rău să socializăm pe facebook, căci vom putem găsi avantaje şi dezavantaje la nesfârşit. Pornind de la ideea că cei care sunt departe pot comunica mult mai frecvent şi ajungând la date statistice potrivit cărora 57% dintre persoanele între 18-35 ani comunică cu alţi oameni mai mult online decât faţă în faţă.

  Totuşi, există un aspect la care probabil nu mulţi s-au gândit, dar care priveşte majoritatea tinerilor care au aspiraţia unei cariere de succes: angajatorii pot şi chiar obişnuiesc să verifice şi profilurile virtuale ale a angajaţilor sau ale potenţialilor angajaţi. Potrivit unui studiu al cotidianului britanic „The daily telegraph”patru din zece studenţi sunt preocupaţi de faptul că detaliile legate de viaţa lor personală, pe care le postează de obicei pe site-urile de socializare, le pot micşora şansele de angajare. În Franţa, angajatorul are dreptul de a-l sancţiona pe angajat pentru informaţiile postate în social media deoarece acestea pot afecta imaginea companiei. De asemenea, în Marea Britanie au fost înregistrate deja cazuri în care postările de pe internet au avut consecinţe grave. Un bărbat, bolnav de cancer şi tată a trei copii, a fost demis în luna august de firma Argos, după ce s-a plâns pe facebook de condiţiile de lucru, conform adevărul.ro.

  Motivele pentru care angajatorii recurg la asemenea măsuri sunt lesne de înţeles: în Codul Muncii se specifică faptul că la interviul de angajare se pot discuta numai aspecte ce ţin de viaţa profesională, iar atunci când vrei sa afli care sunt obiceiurile, pasiunile, modul de viaţă al persoanei pe care intenţionezi să o angajezi, este mult mai simplu şi comod să îi verifici contul de facebook.

  În plus, este foarte important să ştim că, odată postate pe facebook, orice informaţie, poză devine proprietatea site-ului şi poate fi oricând utilizată în alte scopuri, chiar dacă a fost deja ştearsă de utilizator. Acest aspect este unul important şi a ajuns chiar subiect de discuţii la nivelul UE. Conform Wall-street, în prezent este dezbătut un proiect de lege care ar prevede eliminarea, după o anumită perioada de timp, a informaţiilor despre anumite persoane de pe internet, pentru ca să se prevină riscurile legate de socializarea online.

  Recent, Serviciul Consultativ de Conciliere şi Arbitraj din Marea Britanie (ACAS) a publicat un ghid prin care-i îndemna pe angajatori să nu fie atât de duri şi să nu-şi penalizeze angajaţii pentru comentariile neprofesioniste pe care le fac pe site-uri. ACAS i-a atenţionat pe manageri cu privire la riscul pe care îl presupune documentarea pe internet cu privire la informaţiile personale ale potenţialilor angajaţi, precum convingerile religioase sau politice.

  Totuşi, John Tyler, directorul ACAS face referire şi la angajaţi, spunând că aceştia trebuie să-şi asume faptul că orice postează pe internet poate fi făcut public şi că ar trebui să fie consecvenţi, astfel încât „conduita lor online să fie aceeaşi cu cea offline”, conform adevărul.ro

  Concluzia la care ajungem este simplă: trebuie avut grijă cu ceea ce postăm pe reţelele de socializare, cu pozele pe care le încărcăm, cu „like-urile” pe care le dăm atât de generos şi chiar cu formulările lingvistice mai mult sau mai puţin corecte la care apelăm.

  Dacă vrem să facem o impresie bună şi să ne creştem şansele de angajare şi evoluţie profesională, trebuie să ţinem cont de toate aspectele. Profilul de facebook sau orice altă reţea de socializare a devenit o parte (foarte vizibilă!) din imaginea pe care ne-o creăm. Indiferent dacă considerăm morală sau nu verificarea din partea angajatorilor a vieţii personale, pe platforme de socializare unde vrem şi avem dreptul să ne exprimăm liber şi deschis, totuşi aceasta este realitatea la care am contribuit cu toţii să ajungem şi pe care trebuie să o acceptăm.

  Putem face ca această „parte din imagine” să lucreze în favoarea sau împotriva noastră, să ne etaleze calităţile sau să scoată la suprafaţă lucruri care nu ar trebuie spuse tuturor şi care, adesea fiind exagerate, ne pot afecta negativ.

  Şi să nu uităm că o „greşeală din tinereţe” ne poate costa mult, eclipsând până şi cel mai strălucitor CV.

  ADRIANA SOLOVEI

  Scrie un comentariu