Spații din Cluj care ar trebui să devină spații pietonale sau spații partajate

  Publicat de Cluj.info, marți, 25 aprilie 2017, 6 Răspunsuri, 2.929 vizualizări

  Cum ar putea arăta Str. Tipografiei (de lângă Central) în urma semi-pietonalizării

  Într-un articol anterior, discutam câteva idei de proiecte de infrastructură urbană ce ar putea schimba fața Clujului, fără să creeze o gaură în buget – mai ales că bugetul crește de la an la an. Una din ideile propuse in acel articol era continuarea eforturilor Primăriei de a crea spații pietonale mai atractive și dublarea acestor eforturi prin crearea de spații partajate.

  Spațiile partajate sunt spații, de cele mai multe ori străzi, ce permit o mai bună conviețuire a pietonilor și bicicliștilor cu mașinile. Un spațiu partajat are câteva trăsături definitorii:

  1) calmează traficul și limitează viteza cu care se pot deplasa mașinile;

  2) permite pietonilor și bicicliștilor mai multă libertate în deplasare;

  3) încurajează dezvoltarea unor noi spații comerciale (cafenele, restaurante) datorită traficului pietonal mai ridicat.

  În Vest, mai toate centrele istorice sunt organizate predominant ca spații pietonale sau spații partajate. Mai mult, centre istorice precum cele ale Romei, Pragăi, sau Barcelonei, sunt de câteva zeci de ori mai mari decât centrul istoric al Clujului și au foarte puține artere dedicate mașinilor – acolo pietonii domină. Și atunci când pietonii domină, o duc mai bine și firmele din zonă și orașul prinde viață. Ies mai mulți copii pe stradă, oamenii găsesc mai multe scuze să se bucure de spectacolul urban și orașul devine mai atractiv și pentru turiști. Acest efect pozitiv poate fi văzut și în Cluj, în spațiile pietonalizate deja.

  Cu excepția câtorva artere mari din centru, mai toate străzile ar putea fi transformate în artere pietonale sau spații partajate. Primăria are deja în implementare sau propuse mai multe spații pietonale. Mai jos includem 2 exerciții de imaginație privind modul în care 2 străzi din Cluj ar putea fi transformate în spații semi-pietonale – Strada Iuliu Maniu (fosta 6 martie) și Strada Tipografiei (de lângă Central).

  Cum arată Str. Iuliu Maniu acum

  Cum ar putea arăta Str. Iuliu Maniu în urma semi-pietonalizării

  Cum ar putea arăta Str. Iuliu Maniu în urma semi-pietonalizării

  Cum arată Str. Tipografiei acum

  Cum ar putea arăta Str. Tipografiei în urma semi-pietonalizării

  Tu ce alte spații din Cluj ai vrea să devină spații pietonale sau spații partajate?

  6 comentarii pentru “Spații din Cluj care ar trebui să devină spații pietonale sau spații partajate”

  1. un clujean spune:

   Tot! Circulatia si parcarile mutate exclusiv in subteran.

  2. Lucian spune:

   Cred ca ar trebui restrictionati si la orele de aprovizionare la magazine, de multe ori ziua in amiaza mare se blocheaza traficul sau trotuarele cu dubitzele care aprovizioneaza …

  3. Ralf Weber spune:

   Da mai, puneti peste tot piatra cubica pt. ca ne aflam in evul mediu. Sa-si rupa toti gleznele.

  4. Strada Petofi Șandor s-ar preta la spații partajate.

  5. Alina M spune:

   Piatra cubică este foarte periculoasă pe timp de iarnă, atât pentru pietoni, cât și pentru mașini. Foarte ușor se alunecă pe ea. Nici vara nu e ok, piatra cubică obosește orice om care nu poartă adidași. Cine merge mult pe jos, știe despre ce e vorba.

  6. Țicrea Angelica spune:

   M-am accidentat recent pe dalele noi din fața Bibliotecii Universitare. Pe piatră cubică este și mai periculos. De ce trebuie să ne întoarcem în evul mediu și aruncați banii în felul acesta? Doresc să merg liniștită pe stradă, fără să tot fiu atentă la picioare. Nu mai vreau să-mi rup picioarele și încălțămintea!

  Scrie un comentariu