Acțiune de curățenie cu mesaj eco-civic organizată de Tinerii Mânioși

102
Sursă imagine: Emil Florea

Sâmbătă, 12 mai 2012, grupul civic Tinerii Mânioși au inițiat și organizat o acțiune de curățare a domeniului public din Strada Victor Babeș nr 19. Acțiunea a vizat colectarea deșeurilor de construcții pe care unii dintre chiriașii Primăriei Cluj-Napoca de la adresa respectivă le-au depozitat pe domeniul public în cauză și transportul și depozitarea acestora la groapa de gunoi a orașului. Mai jos, comunicatul de presă al Tinerilor Mânioși legat de această acțiune:

Acțiunea noastră a survenit în urma documentării fotografice a situației existente și a distrugerilor spațiilor verzi de la adresa respectivă, pe care acțiunile chiriașilor Primăriei le-au produs prin renovarea imobilelor, inacceptabile pentru oricare dintre cetățenii orașului Cluj-Napoca. Această documentare a fost urmare a protestului domnului arhitect Flavius Muntean împotriva tăierii abuzive a teiului aflat în perimetru, de către Clinica Salvosan Ciobanca. Astfel, Primăria a fost înștiințată despre intervenția noastră în spatiul public, iar ca urmare a înștiințării oficiale, Primăria ne-a pus la dispoziție oameni și utilaje care au contribuit la curățarea spațiului.

În intervalul 10.00-17:00, am curățat o suprafață de apoximativ 250 mp, de pe care am ridicat și transportat la rampa de gunoi moloz din construcții și resturi vegetale din tăierea teiului estimat la vârsta de peste 50 de ani. Tăierea teiului a condus la afectarea a jumătate din coronament, astfel specimenul fiind debalansat prin mutarea centrului de greutate si prin pierderea simetriei cu sistemul radicular. Foarte probabil, molozul din construcții provine din renovarea clădirii istorice, neinclusă în patrimoniul istoric al Clujului, cunoscută drept casa cu turnuleț, construită la începutul secolului XX.

Tăierea teiului și depozitarea molozului aveau ca scop amenajarea unui spațiu pentru parcarea fără autorizație a autovehiculelor pe spațiul verde din curtea respectivă. Chiriașii Primăriei de la adresa menționată s-au opus intervenției noastre pe domeniul public, invocând faptul că înlăturarea molozului va produce “noroi” și că nu ar trebui să ne intereseze “ce se întâmplă în curtea vecinului”, chiar dacă spațiul respectiv este domeniu public și chiriașul nu își respectă obligațiile legale de utilizare a spațiului public. Deoarece grupul nostru nu a cedat la opoziția chiriașilor, reprezentanții Clinicii Salvosan Ciobanca s-au alăturat echipei noastre și au contribuit la ridicarea deșeurilor.

În total, am ridicat și transportat patru remorci, una și jumătate cu resturile vegetale din tăierea agresivă a teiului, restul cu moloz depozitat și tasat pe fostul spațiu verde public de către chiriașii terenului.

Am reușit să curățăm aproximativ jumătate din suprafața afectată de dezpozitarea molozului și am convenit ca în etapa următoare să realizăm următoarele acțiuni:

  • grupul nostru va întocmi și propune Primăriei și chiriașului Clinica Salvosan Ciobanca un plan de amenajare a spațiului verde pe suprafața deja curățată în primele zile din săptămâna 14-20 mai;
  • dacă chiriașul nu procedează la evacuarea molozului rămas, grupul nostru va continua acțiunea de evacuare și de pe suprafața în continuare afectată;
  • în colaborare cu domnul arhitect Flavius Muntean vom realiza un proiect tehnic de stabilizare a teiului, prin ancorarea coroanei, pe care îl vom transmite spre execuție chiriașului Clinica Salvosan Ciobanca, care a cauzat debalansarea;
  • în colaborare cu experți în tratamentul arborilor, vom obține și aplica substanțele necesare pentru prevenirea infecțiilor fungice ale rănilor cauzate de tăierea abuzivă a teiului.

Dorim să facem un apel către toți cetățenii orașului nostru să ia atitudine si măsuri împotriva altor evenimente similare, generate de urmărirea cu orice preț a intereselor economice, în detrimentul intereselor generale ale comunității. Noi promitem să acționăm în continuare spre respectarea dreptului tuturor clujenilor la un mediu curat și verde.

Tinerii Mânioși
Cluj-Napoca, 12.05.2012

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentSTOP traficului auto și construcțiilor pe malul lacului Gheorgheni
Articolul următorCum să ne realizăm visele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.