Protest Salvați Roșia Montană la Cluj. Celebra clădire a hotelului “Continental” din Cluj a fost ocupată!

448
Occupy Conti for Rosia Montana – PreOccupy Cluj

În cursul nopții de duminică spre luni, un grup de activiști din Campania ”Salvați Roșia Montană” au ocupat clădirea fostului Hotel Continental din centrul Clujului. Subiect al unui litigiu, clădirea de patrimoniu național a Hotelului Continental se află acum în paragină. Activișii au afișat banere Roșia Montană și au trimis presei un comunicat pe care îl puteți citi mai jos.

Astăzi, 7 noiembrie 2011, noi, activiști din campania Salvați Roșia Montană, am ocupat clădirea fostului hotel Continental, situat în Piața Unirii, Cluj-Napoca.

Scopul acestui protest este stoparea minciunilor si dezinformarii legate de proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation, proiect ce presupune folosirea cianurii, pe scara larga, in procesul de extragere a aurului la Rosia Montana. Minciunile si dezinformarea companiei au fost propagate in toata media romaneasca (video, audio si scrisa), omitand in mod deliberat aspecte legate de distrugerea valorilor de la Rosia Montana – valori umane, ecologice, de mediu, de patrimoniu, istorice si arheologice. Cu toata impotrivirea societatii civile, a mediilor academice si intelectuale, a Bisericii si unei parti a comunitatii din Rosia Montana, firma canadiana, impreuna cu statul roman, prin reprezentantii sai din Guvern si Presedintie (inclusiv presedintele Traian Basescu), continua sa faca lobby si propaganda acestui proiect.

De aceea, am ales aceasta cale radicala de protest, pentru ca acest proiect este nociv, nu doar pentru Rosia Montana, ci si pentru intreaga societate. Deoarece, daca statul roman poate lua cetatenilor sai dreptul la proprietate, in numele unui proiect privat, atunci intreaga democratie romaneasca, asa firava cum este ea, se afla in pericol. Ce sau cine va poate garanta ca, odata creat precedentul de la Rosia Montana, statul roman nu va va scoate din propriile case, sub pretextul cine stie carui proiect, al carui investitori au stiut sa ”bata” la usile potrivite?…

Cerem presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa inceteze a mai face propaganda proiectului Rosia Montana Gold Corporation. Un sef de stat ar trebui sa reprezinte interesele cetatenilor sai, nu pe cele ale unei companii private. Acelasi lucru il cerem si Ministerelor Mediului, Culturii si Economiei.

Cerem televiziunilor, mai ales TVR, sa refuze publicitatea murdara a RMGC, in virtutea faptului ca opozantii proiectului nu au beneficiat niciodata de aceeasi expunere media ca si RMGC, ceea ce contravine spiritului etic al unei prese asa-zis libere si democratice. De asemenea, cerem CNA sa raspunda plangerilor formulate impotriva publicitatii mincinoase a RMGC si sa o opreasca.

Cerem tuturor cetatenilor liberi, cu constiinta civica si coloana vertebrala, din orice mediu social si din orice domeniu, sa sprijine acest protest, in orice forma considera de cuviinta.

Acest protest va lua sfarsit in momentul in care cererile noastre vor fi indeplinite. Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: 0726 594 867 (Mihnea Blidariu) sau 0751 388 287 (Raluca Dan).

Va asteptam in Piata Unirii, la fostul Hotel Continental.

Mihnea Blidariu (muzician Luna Amara, scriitor)

Paul Socol (actor)

Bogdan Buta (inginer in telecomunicatii)

Raluca Dan (specialist in relatii publice)

Ana Banic (arhitect)

Bianca (arhitect)

Ramona Duminicioiu (consultant juridic)

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentDe ce are nevoie Clujul: Un mic tratat economic
Articolul următor11-12 Noiembrie 2011: Conferința internațională ROŞIA MONTANĂ ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ

13 COMENTARII

  1. Io ! ”Occupy Conti” credeam ca v-ati inspirat in titlu din miscarea initiata la NY “Occupy Wall Street”. sau chiar asa o fi ? see : http://occupywallst.org (sau) http://en.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street
    “suntem o miscare globală care isi revendică dreptul la umanitate si la viitor. vrem să revitalizam procesul civic !
    protestatarii sunt impotriva inegalitătii de ordin social si economic, rata mare a somajului, si trag un semnal de alarmă asupra lăcomiei, coruptiei si a influenţei excesive / abuzive a CORPORATIILOR asupra serviciilor financiare si a Gvt. Sloganul lor este : Noi suntem cei 99% !”/ “We are the 99%”.
    vezi links: http://occupywallst.org/article/whom-do-you-serve/
    vezi o FOTO superba : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Day_14_Occupy_Wall_Street_September_30_2011_Shankbone_2.JPG este o pancartă acolo + IT’S ALL ABOUT PEOPLE , NOT PROFIT. ( AVIZ CORPORATIEI RMGC !!! )

    Bravo pt miscarea OCCUPY CONTI ! 🙂

  2. O frază care-mi place: “Marile corporaţii sunt ca rechinii: trebuie să fie tot timpul în mişcare, astfel se vor duce la fund. Iar, odată ce au ajuns mari, creşterea afacerilor devine o provocare. ”

    Canadienii, si nu numai, au o traditie de secole în minerit si în industriile aferente. Cu asta se ocupa ei. Din asta trăiesc. Corporatiile lor nu ne privesc cu compasiune (pe cei de la Rosia Montana) nu vor să salveze anumite zone miniere, să dea de lucru oamenilor, sau să le îmbunătăţească calitatea vietii. Ei caută doar să se imbogateasca si să obtină profit. E f. simplu. Ei nu vor fi salvatorii nostri din pct de vedere economic.
    Pe acelaşi subiect, am mai urmarit documentare legate de proiectul (să zicem la fel de controversat) de la Oyu Tolgoi. Ce e asta ? pai ‘Oyu Tolgoi Project’ (in Mongolia de Sud) este considerat cel mai mare zăcămant neexploatat de aur si cupru din lume, situat la 200 km est de Dalanzadgad, pe graniţa cu China, intr-o zonă din deşertul Gobi. Zona mai este cunoscută si pentru faptul ca aici s-au descoperit cele mai multe schelete de dinozauri. Pentru exploatarea lui se bat canadienii de la Ivanhoe Mines Ltd., cei de la Rio Tinto, o companie minieră britanico-australiană, iar 34% din suma castigată din exploatarea zacamantului va ramane in Mongolia (la guvernul mongol). Acest lucru incă se re-negociaza.
    +++
    Care ar fi diferenţa, din pct de vedere PROFESIONAL/ tehnic/logistic/deontologic/ dintre cele doua proiecte de minerit?? dif. sunt multe. Pe scurt:
    Păi in Mongolia e deşert. N-ar afecta decat scheletele de dinozauri, probabil.

    Pe cand la Rosia Montana sunt oameni si urmează sa fie stramutate biserici, cimitire ortodoxe, distruse case, munţi, si amprente istorice de-o valoare inestimabilă. Plus presiunea psihică şi economică care există de ani de zile acolo si la la care sunt supuşi localnicii.
    Concluzia o trageţi voi.

    vezi links:
    http://www.canadianbusiness.com/article/46813–mongolia-wants-bigger-stake-in-gold-copper-mine
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ivanhoe_Mines
    Oyu Tolgoi project, Mongolia http://www.youtube.com/watch?v=zFCFRMjt5Xg
    ONE OF THE MOST ISOLATED REGIONS ON EARTH — una dintre cele mai izolate zone de pe pămînt !!!
    http://www.youtube.com/watch?v=zFCFRMjt5Xg
    http://www.inforusia.ro .

  3. Bravo pentru curaj şi bărbăţie. Acţiunea cu ocuparea spaţiului de la Conti arată că societatea noastră mai are tineri valoroşi. Mie ruşine că nu am fost între ei, îi invidiez. Ceea ce au făcut aceşti verzi nu se poate califica infracţiune, au făcut-o în executarea unei datorii faţă de societate. Acţiunea lor nu s-a bazat pe intenţia de violare de domiciliu sau tulburare în posesie. Or, fără intenţie criminală nu putem vorbi de faptă penală.
    Firma Gold corporation este o adunătură de mafioţi. Toată povestea este despre bani. Au uzurpat proprietăţile composesoratului Cărpiniş (150 de hectare). Vor să taie ras câteva sute de hectare de pădure, în condiţiile în care legea permite scoaterea din circuitul silvic a maxim 2% dintr-un corp de pădure. Nimeni, dar nimeni nu poate, nici chiar statul român să defrişeze mai mult. Pentru lacul de cianură (2oo de hectare-cât suprafaţa lacului Tarniţa), pentru deşertul creat, ONU va obliga Statul Român la despăgubiri de miliarde.

  4. Bă, unii-s chiar trepanaţi!! aviz lui Flaviu. In toată povestea asta este vorba doar de BANI, mafioţi, corupţie, interese meschine şi de minciună !!!
    Citeste si: http://www.adevarul.ro/actualitate/rosia_montana/actionari-aur-Rosia_Montana_0_545945529.html

    Ce tot promite RMGC ? promite LOCURI DE MUNCA — hahahaha 🙂
    http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/comunitate.html “Crearea de locuri de muncă la nivel local…Noi Locuri de muncă, proiectul minier va crea peste 2300 de locuri de muncă directe “. zic ei pe website-ul lor http://www.rmgc.ro.

    —- Daca tot s-a intamplat protestul la Cluj, mi-am amintit de cazul Nokia. Păi aşa a promis si Nokia. “Investitia companiei Nokia la Cluj va duce, pe termen mediu, la crearea a nu mai putin de 15.000 de locuri de muncă”, spunea în ianuarie 2008, Emil Boc, care la vremea respectivă era primarul Clujului. Tot atunci dl. Tăriceanu declara, la deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, ca: “Acesta este viitorul României!” !!!!!!!!!!
    (vezi : http://www.realitatea.net/politicienii-despre-fabrica-de-la-jucu-in-2008-acesta-este-viitorul-romaniei_874855.html )
    — Si ce se intamplă azi ? Ghici ? Fabrica se inchide ! De ce ? pentru că au găsit altĂ vacă de muls, mult mai ieftină, în Vietnam, unde vor da salarii de 28 de euro pe lună. Dupa ce ne-au aburit, si ne-au folosit, ne-au aruncat la gunoi!!

    Citeste petitia ‘ Petitie pentru Roşia Montană’ pe http://www.rosiamontana.net.
    Intr-un viitor sumbru, aşa se va intampla si la Rosia, ne vor FOLOSI, vor BATJOCORI natura , ne vor JEFUI, si ne vor OTRAVI cu cianură, ne vor lăsa in c??ul gol, ne vor arunca la gunoi ca pe niste zdrenţe ….Tot proiectul asta e “praf in ochi”…. sau mai bine “Aur în ochi”, , orbilor !!!

    Si-atunci strig si eu:
    “Politica imi face greaţă,
    Statul este o paiaţa …
    Ca să văd cum pentru bani !!!
    Manipulaţi poporul !!!
    Totul e de decor…
    Ce-ai votat? Ce-ai votat?
    Cum se face c-ai uitat?
    Ai uitat! De cei ce au murit ( eroii)
    Ca să-ti fie bine ţie!!
    Si miroase a prostie
    In întreaga Romînie.”
    L.A.

  5. Daca deja e terminat “minereul” de la rosia montana de ce isi mai bat capu canadienii sa o ia? Pate or fi ei tampiti si vor sa faca un bine oamenilor nu sa faca profit, cine stie :)) canadienii astia sunt sufletisti rau :)) Oameni buni stiu ca nu e nevoie de creier pt fotbal, manele si telenovele si de asta aveti creierul atrofiat dar un pic de gandire critica ne-a adus unde suntem ca daca stateam dupa desteptii de vraci, popi etc tot in jungla eram si acum.
    Luati o o pauza de la TV si incercati sa va puneti cateva intrebari evetual cautati si raspunsuri.
    Numai bine si somn usor pt comozi.

  6. Miky, las-o mai moale cu propaganda… ce vrea sa faca RMGC este ilegal si nu trebuie sa se intample. punct!

  7. Mai bine ar exploata aurul de acolo. Daca se pot face bani din ceva in tara asta, de ce sa nu se faca? Exploatarea aurului este si in interesul cetatenilor. Astia nu au ce face acasa…

  8. Societatea noastra romaneasca este la un nivel atat de jos incat orice forma de protest, care are la baza evenimente concrete si care ne ameninta pe toti, este trata cu dispret. Nu vrem sa vedem pericolul in care traim si amenintarea reala care se abate asupra noastra prin fiecare decizie anti-democratie si anti-romaneasca pe care o iau cei care conduc, de la cel mai mic la cel mai mare, de la militianul care ne opreste abuziv in trafic, la presedintele care ne face de rusine pe toti romanii in intalniri diplomatice internationale. Ne inchinam la ei, si cand cineva are ceva de spus intoarcem capul si ne uitam in alta parte.

    Nu e de mirare ca un terchea-berchea isi da cu pararea despre activistii de partid din ’47, cand habar nu are despre ce vorbeste, cu referire la un text despre Romania din secolul 21, anul 2011, an in care majoritatea dintre noi inca mai visam un nivel de trai decent in timp ce conducatorii isi bat joc de noi si isi construiesc palate din bani furati fara nici un fel de jena din bugetul de stat. Probabil ca inclusiv el primeste bani furati pentru a sustine “PARTIDUL” din zilele noastre, care se pretinde si democrat si liberal, dar nu face decat sa isi asigure prezenta si sa isi impuna vointa in ‘toate domeniile de activitate’ care nu au nici o legatura cu politica.

    Mult succes protestatarilor in demersurile lor!!!

  9. astia-s mai rai ca activistii de partid din ’47: primii care ii haituiau pe “dusmanii poporului si a sistemului socialist”. Instigatori, multi dintre ei care o fost la inceput pe langa RMGC si i-o lins bine de bani, care dupa o considerat ca exista o cale minunata de a face si mai multi bani prin a se impotrivi firmei care i-o platit pentru servicii. Pe nimeni nu intereseaza Rosia Montana, e un svaiter, zona am …………….-o noi deja, asa ca nu e nimica de salvat. In afara de galagie nu prea vad nimic concret.

Comments are closed.